“logo”/

Povodom situacije u Tuzima saopštenjem za javnost oglasio se ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava dr Vladimir Leposavić pozivom da se “temama od opšteg interesa pristupa dobronamjerno i odgovorno, a ne senzacionalistički i vođeni partikularnim ili privatnim interesima“.

Ministar Leposavić je poručio da je jučerašnji nastup predsjednika opštine Tuzi Nika Đeljošaja “bio pretjeran, tim prije što je prošle godine, u istoj situaciji ali prema prethodnoj vlasti, njegov stav o ovom pitanju bio sasvim različit” uz ocjenu da je iz tog i drugih razloga, ocjena ove situacije i stav koji je zauzeo predsjednik Vlade bio opravdan.

Istovremeno, treba imati u vidu da zdravstvene mjere i restrikcije traju već godinu dana, a sa njima i ekonomske teškoće koje posebno trpe mali privrednici, ugostitelji i građani-preduzetnici. Posebno je važna činjenica da  je gospodin Đeljošaj opozicioni lider koji predstavlja nacionalnu manjinu, zbog čega njegovi politički stavovi i izjave moraju biti tolerisani više nego što bi to uobičajeno bio slučaj, a njegova sloboda izražavanja šire garantovana. Na to nas podsjeća i obavezuje i Evropski sud za ljudska prava.  U brojnim slučajevima, kao što je predmet Kastels protiv Španije, ovaj Sud je istakao da je „sloboda izražavanja važna svima, a posebno izabranim narodnim predstavnicima“ i naglasio da „izvršna vlast, zbog svoje dominantne pozicije, treba da pokaže uzdržanost u pribjegavanju krivičnom postupku i da ovakve slučajeve rešava drugim sredstvima“, poručio je Leposavić.

On je dodao da budući da gospodin Đeljošaj zastupa interese i prava građana Tuzi i svojih sunarodnika, želi da vjeruje da on nije imao za cilj da izazove nestabilnost državnih institucija, “jer bi to bilo krajnje neodgovorno prema svim građanima uključujući i mještane opštine Tuzi i njihove interese i potrebe”.

Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava apeluje na sve političke subjekte, građane i medije da temama od opšteg interesa pristupaju dobronamjerno i odgovorno, a ne senzacionalistički i vođeni partikularnim ili privatnim interesima. Predstavnici političke većine i građani koji su proteklih godina i decenija trpjeli sistematsku diskriminaciju imaju jedinstvenu priliku da zadovoljenju pravde pristupe kroz razumijevanje i toleranciju prije negoli zahtijevanjem oštrih osuda i sankcija, jer je ovo drugo upravo bio manir prethodne vlasti koji je naše društvo odlučilo da napusti i prevaziđe. Kada su u pitanju nacionalne i druge manjine, ovo nije samo preporuka, već i obaveza cijelog društva i svih njegovih institucija“, poručio je ministar Leposavić.