“logo”/

Izvor: Direktno.rs

Dok građani Crne Gore s nestrpljenjem očekuju dolazak vakcine protiv koronavirusa, pa da krenu normalno da žive, rade i oporavljaju svoja domaćinstva i zemlju od nepostojeće prošlogodišnje turističke sezone, servisiranja propalih kompanija i ostalih dugova, partneri propalog  hibridnog režima Mila Đukanovića poturaju nam sumnjivu donaciju vakcina.

Umjesto da odmah u junu (kao sve ostale zemlje) krene sa ugovaranjem nabavke vakcine, DPS Vlada putem NKT-a, specijalne jedinice za sijanje straha, držala je građane i privredu zatvorenim za sve, sem za koronavirus koji nije izbjegnut. Sad sa iste adrese, preko ruke grčkog biznismena Statisa, nude donaciju od 10 000 doza vakcina!

Ko to brine za o našem zdravlju?

Petros Statis, crnogorski zet na čijoj se glamuroznoj svadbi u Splendidu 2007. veselio tadašnji crnogorski državni vrh, od direktora grčkog fudbalskog kluba dogurao je do gazde najatraktivnijeg dijela crnogorske obale – Sv. Stefana, Miločera i Kraljičine plaže.

Brojni su bili zakupci ovog bisera naše obale, išao je iz ruke u ruku raznoraznih biznismena, a neke od tih ruku na kraju su završavale okićene zatvorskim lisicama.

Statis je svoje poslovno carstvo proširio na bankarstvo (Universal Capital Bank) i medije (kroz njegove ruke prošli su Pobjeda, Dnevne novine, Tender oglasi, portali CdM i Analitika), jer valja imati „paket-aranžman“ i utvrde sa svih strana.

Vlada DPS-a u novembru 2019. godine prihvatila je projekat „Adriatic properties“ Vei Seng Pol Pua (biznismena malezijskog porijekla na dužnosti ambasadora San Marina u Crnoj Gori i dokazanog kockarskog maga) sa hotelom „Kraljičina plaža“ u Miločeru i Statisove firme „Durmitor hotel and villas“ sa hotelom „Durmitor“ na Žabljaku, a na osnovu kojih investitori mogu dobiti ekonomsko državljanstvo. Pošto ga Pua i Statis već imaju, pitanje je koga je to iz navedenih kompanija DPS Vlada planirala da posini i da mu crnogorski pasoš?

Statis je inače, kao, kako je bivši premijer Marković rekao „prijatelj i društveno odgovoran i respektabilan strani investitor“ u martu 2020. donirao Crnoj Gori tri tone medicinske zaštitne opreme. Da li se crnogorski građani sjećaju koliko su u tom periodu plaćali u apotekama  zaštitne maske?

Da se sumnjivim investitorima i paravanima bivšeg režima mora stati na kraj, pokazao je i odlučan potez ministra ekologije, urbanizma i prostornog planiranja Ratka Mitrovića, koji je nedavno naredio zaustavljanje gradnje hotela „Kraljičina plaža“, čiji je investitor Statisova firma „Adractic properties“ a radove, nije teško pogoditi, izvodi „Bemax“…

Šta sve u Crnoj Gori drži Statis?

(Prema podacima portala www.srbijadanas.net iz 2019. godine)

  • Statis je vlasnik hotela „Maestral“ u Pržnu preko svoje firme „Monte Rok“
  • Statis je vlasnik 75,01 % „Hit Montenegra“, u čijem sastavu je hotel
  • Statis je vlasnik firme „Monte Rok“, a ona je većinski vlasnik Univerzal banke i dnevnih listova „Pobjeda“ i „Dnevne novine“.
  • Statisovi partneri su lica iz svijeta kockarskog biznisa – Malezijac Vei Seng Pua i milijarder iz Singapura Ong Beng Senga, koji je bio pod istragom FBI
  • Statis je zakupac bisera južnog Jadrana–Svetog Stegana, Miločera i Kraljičine plaže
  • Statis je preuzeo objekti kojima je gazdovala HTP „Budvanska rivijera“, a bili su izdati u zakup na 30 godina još 2007. kompaniji „Aman“ iz Singapura.
  • Statis drži četiri čuvena hotela i sedam plaža, kojima nema ravnih na Jadranu

Građani Crne Gore treba sada da se upitaju – zašto pregovori za naše vakcine nisu početi na ljeto 2020, već u decembru i to od strane nove Vlade?

Vakcina nije torbica Selme Hrapović (čiji otac se, kako se da zaključiti iz navoda ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović, nije potrudio ni da počne da pregovara o vakcini za gađane Crne Gore, iako je debelo bio plaćan za da radi taj posao u javnom interesu) da se kupi u nonšalantnom šopingu. Ne nabavlja se ni kao građevniski materijal, oprema za kockarnice, niti slična roba kojom se bavi Petros Statis.

Vakcina se, nabavlja isključivo bilateralnim pregovorima (onim istim koji su početi tek prije mjesec dana, kad je došla nova Vlada) ili preko COVAX programa (koji ima svoj ritam i ne zavisi od država koje uključuje, pa ni od Crne Gore).

I kad smo kod torbica Selme Hrapović – jedan Hermesov komad iz njene bogate kolekcije košta 8623.32$, što je oko 7104.69 EUR iliti u vakcinama:

  • oko 2030 doza vakcine AstraZeneka (cijena doze je oko 3.5 EUR),
  • oko 418 doza Fajzerove vakcine (cijena doze je oko 17 EUR),
  • oko 254 doza Modernine vakcine (cijena doze je oko 28 EUR).