“logo”/

Ministar vanjskih poslova Đorđe Raduloviće u razgovoru za Euronjuz rekao je da je uvjeren da će Crna Gora kao “korona sigurna” destinacija dočekati ljetnju turističu sezonu.

On je ocijenio da su prošlogodišnje mjere u borbi protiv koronavirusa bile previše drastične i da to je desetkovalo turističku industriju, koja čini 25 odsto bruto društvenog proizvoda Crne Gore.

Zatvorili su cijelu zemlju. Niko nije mogao da uđe ili izađe. To nam je srušilo ekonomiju“, rekao je on.

Radulović smatra da bi uz aktivnu kampanju vakcinacije u narednim nedjeljama Crna Gora mogla da bude „korona-sigurna“ prije početka ljetnje sezone.

Iako će zemlja još morati da se bori protiv virusa, turistička područja mogu biti zaštićena, kako bi se omogućilo turistima da je posjete“, kazao je on za Euronjuz.

Nećemo potpuno iskorijeniti koronavirus, ali imaćemo pod nadzorom neka mala žarišta, što znači da turisti mogu doći iz Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Rusije i biće sigurni i zdravi u našoj zemlji i potpuno slobodno će moći da uživaju u svom odmoru“, smatra Radulović.

Crna Gora je zatvorila svoje granice za turiste u martu 2020. godine, nakon što je otkriven prvi slučaj COVID-19, što je nanijelo udarac ekonomiji. Dolasci turista tokom prošle godine su opali za skoro 80 odsto.