“logo”/

Odbijanje petorice ambasadora Crne Gore da se odazovu pozivu ministra vanjskih poslova države koju predstavljaju na konsultacije, slučaj je nezabilježen u svijetu diplomatije  makar u ovom vijeku.

Pomenutom prestupu specifičnu težinu daje činjenica da je Vlada čiji ministar poziva ambasadore na konsultacije, dobila demokratski legitimitet i od naroda i od međunarodne javnosti a da tu “legitimaciju” ambasadori bespogovorno lojalni šefu propalog hibridnog režima, i formalno nemaju nakon opoziva koji su nedavno dobili od svog poslodavca.

Jer, nije riječ o karijernim diplomatama, već funkcionerima Ministarstva vanjskih poslova poslanih u diplomatske misije na konto zasluga koje je prepoznao šef propalog hibridnog režima.

Bez obzira na podršku koju im ovih dana nesebično „sipaju“ mediji pod kontrolom nove opozicije, među kojima je i „Javni servis“ na čiju su neprofesionalnost građani odavno naviknuti iako ga finansiraju, opskurnost ovog događaja nije mogla da se sakrije ni neupućenim uvijanjem u oblande viših interesa kojima DPSD kasta pravda svoju “odbranu države” od naroda. Naročito kada je riječ o ambasadoru Crne Gore u Vatikanu Miodragu Vlahoviću, koji se mejlovima upućenim kolegama i javnim istupima minulih dana i nedjelja predstavio kao “vođa pobune” Đukanovićeve diplomatske službe.

Vlahovićeva “inicijativa”, naravno, nije iznenađenje s obzirom da je riječ o kadru koji se reputacijom i javnim istupima savršeno uklapa u kalup diplomatije građene po mjeri šefa propalog hibridnog režima.

Tragikomično je da upravo Vlahović najavu resornog ministarstva da će protiv ambasadora koji se nisu odazvali pozivu biti pokrenut disciplinski postupak koji može rezultirati i otkazom, ocijenio kao “udar nove vlasti na najbolji dio crnogorske diplomatije”.

Iz novina saznajemo da se apriori bez ikakvog uvida u našu dokumentaciju i ono što smo dostavili kao naše obrazloženje i opravdanje zašto nijesmo u prilici da budemo ovih dana u prilici u Podgorici i Crnoj Gori. Unaprijed se kaže da je to što smo uradili neblagovremeno i da ne postoje opravdani razlozi. U svim civilizovanim zemljama, pa i u našoj postoje institucije, mehanizmi i procedure da se utvrdi da li je nešto regularno i na vrijeme urađeno blagovremeno i korektno i u smislu suštine i u smislu procedure“, naveo je Vlahović, kako prenosi portal RTCG.

Vlahović je u nastavku svog tumačenja situacije dao sebi slobodu i da analizira kako ministar i “nove strukture” nisu prihvatili i shvatili značaj toga što je on bivši ministar vanjskih poslava u čijem je mandatu Crna Gora obnovila nezavisnost.

Prema tumačenju Vlahovića upravo činjenica da je “učestvovao u tim procesima” kod ministra vanjskih poslova rezultatirala je posebnom željom da što prije bude eliminisan “iz onoga što su diplomatski redovi i aktivna diplomatska služba”.

Ovo “suptilno tumačenje okolnosti”, u savršenom skladu je sa neodazivanjem ambasadora Vlahovića i još četiri njegove kolege na poziv ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića na konsultacije.

Elementarno upućeni u karakter diplomatskog djelovanja i onoga što se kolokvijalno naziva “pravilom službe”, znaju da diplomate nikada ne polemišu javno sa predstavnicima Vlade koja ih je poslala u misiju. Njihov posao je da štite interese države koju predstavljaju, a ne da tumače kvalitet rada Vlade i javno analiyiraju motive odluka ministra i nepoznavanje tog standarda je nezamislivo i za niže službenike diplomatske službe. Da ne govorimo o demokratski smijenjenoj političkoj strukturi koja je prethodno od strane organizacije Fridom Haus (Freedom House) koja se bavi ljudskim pravima i promovisanjem demokratije u svijetu Đukanovićevu vlast kategorisala kao “hibridni režim”.

U tom kontekstu, nije slučajnost što je baš Vlahović ustao da sa funkcije ambasadora “brani državu od njene Vlade”. On je likom i djelom upravo jedan od simbola “odbrane države” kojom građane već mjesecima i godinama izlažu Đukanovićev DPS i sateliti.

Erupcija informacija koje otkrivaju porijeklo i karakter te “odbrane”, ne jenjava ovih dana i opravdana su očekivanja da ćemo prave razmjere tog procesa tek saznavati u narednom periodu.

Ironija je, ipak, da prema informacijama koje su prije dvije godine prezentirali domaći mediji, ambasador Crne Gore pri Svetoj Stolici i Suverenom Malteškom redu, od imenovanja na tu funkciju Agenciji za sprječavanje korupcije nijednom nije dostavio godišnji izvještaj o prihodima i imovini!

U odluci ASK-a, nakon što je evidentirano da ambasador Vlahović nije predao izvještaj o prihodima i imovini, navedeno je da su iz Ministarstva vanjskih poslova obavijestili ambasadora o obavezama koje propisuje Zakon.

Te činjenicu da su ambasadori visokopozcionirani funkcioneri koji uživaju diplomatski imunitet, to je jo jedan od razloga da vode računa o obavezama koje propisuje Zakon,” stoji u odluci ASK od prije dvije godine.

Ambasador je u međuvremenu počeo da poštuje zakonsku obavezu pa je sada javno dostupan podatak da ovaj funkcioner košta građane Crne Gore mjesečno 4,300 eura neto kao i da nije dao saglasnost o pristupu podacima na računima bankarskih i drugih finansijskih institucija, o čemu mediji pod kontrolom propalog Đukanovićevog hibridnog režima nisu slavodobitno izvijestili kao nedavno u slučaju ministara nove vlade koji poreske obveznike Crne Gore uglavnom nisu ništa koštali na svojim prethodnim angažmanima. Za razliku od reda državobranitelja kojem pripada i Vlahović.

U arhivi ASK vidljivi su imovinski kartoni Vlahovića prema kojima je od 2009. ukupno kreditno zadužen 815,000 eura (na ime jednog kredita 575,000 i drugog 240,000). U imovinskom kartonu iz 2019. vidi se da je Vlahović uspio da, u međuvremenu, izmiri kredit od 240,000 eura.

Ima li u navedenim izmirenim i neizmirenim kreditima uzroka Vlahovićevom odbijanju da se odazove pozivu šefa diplomatije na konsultacije, kao i naglašenoj brizi za sudbinu crnogorske diplomatije pod rukovodstvom „novih struktura“, možemo da nagađamo.

Uvjerenje ambasadora koji drži slovo šefu diplomatije države kojoj služi, međutim, ne ostavlja prostora za nagađanje šta stoji iza Vlahovićevog uvjerenja da je baš on član “najboljeg dijela crnogorske diplomatije”.

2 KOMENTARA

  1. Smrdela.
    Jedna od najvećih politikantskih bitangi na Balkanskim prostorima i definitivno najodvratniji lik u vasioni …

Comments are closed.