“logo”/

Када је за викенд у ноћи између 12-13. октобра 2018. године око дворишта Гимназије „Нико Роловић“ у Бару (преко ноћи, кришом) постављена ограда, нико није ни наслућивао што ће се све издешавати у наредним данима, седмицама и мјесецима. А десила су се, можемо рећи, чуда.

Врхунац ове приче развијао се од кад су они најхрабрији својим тијелима заштитили кидање чемпреса, па до ноћних стража, тј. „треће смјене“ која је обезбјеђивала борове током цијеле ноћи. За Бар, али и за Црну Гору, нешто сигурно вриједно памћења и дивљења. Ипак, на крају слободи народа и чемпреса ногом за врат стала је локална власт предвођена ДПС-ом, СД-ом и Цакановом групом бирача (ФОТЕЉА), који су уз асистенцију више од половине Центра Безбједности Бар, 17-ог јануара 2019. ушли у двориште и посјекли готово 100 стабала чемпреса, чиме су направили ЕКОЦИД.

Нису марили тада нити из локалне, нити из државне власти за вољу грађана Бара, за потребе истих, за успомене и емоције. Водили су се личним циљевима и амбицијама својих приватних фирми, које су се проналазиле у овим мутним пословима. Након дуге и тешке борбе, ипак је побиједила воља народа да се сачува двориште Гимназије, али на жалост без парка и вртића (на другој локацији). Наредне двије године услиједила је освета надмене локалне власти и министарства просвете, гдје и поред већ одвојених средстава нису жељели да пронађу другу локацију и изграде вртић, насушно потребан Бару. Бар и барани памте, стоје усправно и стојаће убудуће. Надам се, са обновљеним двориштем гимназије (за које су наши суграђани из Грађанске Иницијативе припремили пар идејних решења) и са вртићем на новој локацији.

Данас када се навршавају двије године од овог ЗЛОДЈЕЛА, позивамо министарство просвете и нову министарку, г-ђу Весну Братић да пронађу начин и механизам, како би Бар у што скорије периоду добио вртић. Промјене су отпочеле са одбраном чемпреса. Нека градња нових инфраструктурних објеката у нашој држави такође крене из Бара и нека иде истим путем успјеха, као што је текла одбрана чемпреса.

Милета Крговић, Права Црна Гора Бар