“logo”/

Poslanica DF-a Jelena Božović saopštila je da je u više navrata i na više lokacija nezakonito izdavano automatsko naoružanje, bojeva minicija i druga vojna sredstva.

Ona je navela da su izdavanje naoružanja i bojeve municije vršeni u kasarnama u Danilovgradu i Maslinama, te da je velika vjerovatnoća da je to rađeno u kasaranama u drugim gradovima.

Božović je dostavila revers od 14.05.2020. i 9.07.2020. koji, kako tvrdi, potvrđuje njene navode.

“U ovim dokumentima se vidi da je robu primio pukovnik Zoran Vukadinović koji je zbog partijskog angažovanja u vojsci, o kojem dosta lica može posvjedočiti, poznat i iz afere “prepoznavanje terena sa Dušicom”, kao i koordinacijom aktivnosti izdavanja naoružanja i municije pred izborni dan nagrađen službom vojnog atašea u Ljubljani. U Vojsci Crne Gore bio je glavni i odgovorni za progon svih koji nisu razmišljali na liniji politike DPS jer bi ih poslao ili na prepoznavanje terena, a tu se radi pretežno o vojnicima po ugovoru kao najnezaštićenija kategorija, ili bi “nepodobni” podoficiri i oficiri bili spriječeni u bilo kakvom usavršavanju, napredovanju ili odlasku u međunarodne misije u kojima participira Vojska Crne Gore”, saopštila je Božović.

Ona je dodala da bi Vukadinović morao odgovoriti “zašto je, sa kojom namjerom i za koju namjenu izuzeo količinu topovskih udara i šok bombi i veći broj automatskog oružja odnio van kasarne u kojima se ova sredstva čuvaju po strogim propisima i koja se mogu iznijeti samo uz pisana naređenja o vojnim uvježbavanjima ili vježbama?”

“Takvih aktivnosti u proteklom periodu nije bilo. Koliko je poznato automatsko oružje koje koristi Vojska Crne Gore može biti dijelom na upotrebi i to je oružje koje je na ličnom pojedinačnom zaduženju. Ko je izdavao oružje, ko su lica koja su naređivala izdavanja oružja, koji je razlog iznošenja oružja van kasarni posebno na dan ili nekoliko dana prije izbora, ko su nepoznata civilna lica koja su uzimala to oružje i sa kojim ciljem? Vrlo je moguće da je na identičan način i famozno naoružanje kojim je “izveden” još famozniji državni udar izdato upravo od ovih lica. Zbog svega navedenog da se hitno preispita odgovornost Vukadinovića i učešće u ovim akcijama. Takođe se očekuje razrješenje od dužnosti vojnog atašea i odgovornost pred skupštinskim Odborom za odbranu i bezbjednost”, kazala je Božović.

Po njenim riječima, postoje saznanja da su prije izbora formirani timovi koji su bili spremni da na dan izbora izvrše dodatno podjelu naoružanja i municije.

“Iz tog razloga na sami dan izbora veći broj pripadnika Vojske Crne Gore je bio angažovan na radnim mjestima među kojima su i rukovaoci magacina u kojima se čuva naoružanje i municija. Neophodno je preispitati ulogu timova koji su trebali vršiti dodatnu podjelu oružja na dan izbora i na taj način doći do lica koja su izdala takvo naređenje i formirali te timova”, izjavila je Božović.