“logo”/

Šef Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić smijenio je deset načelnika u tajnoj policiji koji su važili za najodanije partijske vojnike. Nakon što su u ANB-u smijenjeni kadrovi Mila Đukanovića, na red je došla i takozvana mojkovačka ekipa. Tako je smijenjen Dejan Vukčević, jedan od najbližih saradnika bivšeg premijera Duška Markovića. Osim Vukčevića, koji je nekad bio i član Markovićevog kabineta, iz istog odsjeka su smijenjena još četiri rukovodioca. Na ovaj način, Vukšić je smijenio šefove za sjeverni i južni region.

IZVOR: DAN

Doskorašnja opozicija je ukazivala na brojne zloupotrebe operativaca ANB-a, optužujući ih da su aktivisti DPS-a zaduženi za vršenje pritiska na birače po terenu.

Vukšić je prethodno smijenio načelnike ANB-a Luku Bulatovića, koji je povezivan sa ekipom iz „Granda“, kao i Miloša Vujisića, Danila Grozdanića Mirka Milovića.

– Prvi zvanični sastanak sa direktorom ANB-a Dejanom Vukšićem. Kreće temeljna reforma Agencije za nacionalnu bezbjednost. Podrška Vlade Crne Gore i iskustvo međunarodnih partnera važni su u transformaciji ANB-a koju konačno treba da stavimo u službu građana – objavio je nedavno na Tviteru potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

Bulatović je, kako su ranije pisali mediji, blizak ekipi iz „Granda“ i za njega se, kao i za njegove prijatelje, veže nekoliko afera. Bio je jedan od glavnih kandidata za naslednika nekadašnjeg šefa tajne policije Bora Vučinića. Bulatovićevo ime se prije nekoliko godina pojavilo u medijima kada je saopšteno da su kosovski državni organi planirali saslušanje 14 crnogorskih državljana zbog poslova sa Naserom Keljmendijem, protiv kojeg se vodi i poseban finansijski postupak u Prištini.

Na ovaj način počela je demontaža takozvane mojkovačke ekipe i ekipe iz „Granda“, koja je dovođena u vezu sa brojnim sumnjivim poslovima. Nije poznato ko će biti imenovan na njihova mjesta i da li će Vukšić koristiti usluge već zaposlenih u Agenciji ili će dovesti nove ljude.

Kako je „Dan“ nedavno objavio, desetak operativaca ANB-a tražilo je penzionisanje. Neki od njih su stekli uslov za starosne penzije, a jedan broj će u prijevremenu penziju. Ovakve odluke su donijeli pošto je već bio izvjesno da će nova većina formirati Vladu i na taj način preuzeti bezbjednosni sektor. Takođe je izvjesno da će nakon smjene vlasti gotovo svi načelnici odsjeka i područnih jedinica biti smijenjeni.

Posebna pažnja će biti posvećena odjeljenju koje se bavi prikupljanjem, evidentiranjem, analiziranjem i zaštitom podataka. Ti podaci se odnose na djelatnosti usmjerene protiv nezavisnosti, suvereniteta, teritorijalnog integriteta, bezbjednosti i Ustavom utvrđenog pravnog poretka Crne Gore. Agencija prikuplja podatke od značaja za odbrambene interese Crne Gore i ispunjenje strateških bezbjednosnih ciljeva i interesa, obavještajnih i kontraobavještajnih poslova u oblasti odbrane. Takođe, Agencija prikuplja i informacije o djelatnostima usmjerenim na vršenje terorizma i na vršenje organizovanog kriminala, o najtežim oblicima krivičnih djela protiv čovječnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom, o djelatnostima nosilaca obavještajnih aktivnosti drugih država od značaja za nacionalnu bezbjednost, kao i o potencijalnim prijetnjama po ekonomske interese Crne Gore. Nadležna je i za prukupljane podataka o prijetnjama po međunarodnu bezbjednost i drugim mogućim prijetnjama po nacionalnu bezbjednost.

Imenovaće ljude koji nisu bili u službi
Agencija vrši kontraobavještajnu zaštitu Skupštine Crne Gore, Vlade Crne Gore, predsjednika Crne Gore, drugih državnih organa, ministarstava i organa uprave, koja obuhvata aktivnosti od značaja za bezbjednost određenih lica i radnih mjesta u ovim organima, kao i objekata, opreme i prostora koje oni koriste. Agencija vrši bezbjednosne provjere, kao i druge poslove od interesa za nacionalnu bezbjednost, u skladu sa zakonom i to su sektori gdje će najvjerovatnije biti imenovani ljudi koji nisu bili u službi za vrijeme vladavine DPS-a.

O određenim podacima Agencija izvještava predsjednika Crne Gore, predsjednika Vlade Crne Gore i predsjednika Skupštine Crne Gore, zatim o informacijama iz drugih navedenih oblasti izvještava Savjet za odbranu i bezbjednost, kao i ministra odbrane i načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, u skladu sa zakonom Agencija izvještava i druge organe u Crnoj Gori o podacima koji se odnose na njihovu nadležnost kad to nalažu razlozi nacionalne bezbjednosti.

KOMENTARIŠI

Molimo upišite Vaš komentar
Molimo unesite Vaše ime