“logo”/

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović otkrio je da rekonstrukcija prostorija Ministarstva na trgu Vektre, koju je ugovorila bivša vlast, košta budžet 7,5 miliona eura!

Da ne bi bilo zabune, ne ruše se zidovi, ne dodaju se spratovi i ne ugrađuje najskuplja IT i klimaziciona tehnika.

“Radi se o hoblovajnu podova, zamjeni stolarije, spuštanju plafona i za to 7 i po miliona eura! A to je vrijednost za koju bi se otrpilike mogla napraviti nova zgrada. A ovdje se radi o renoviranju”, objasnio je ministar Stijović.

On je dodao da je interesantan podatak da su radovi trebalo da se završe do sredine januara, a ljudi su iz Ministarstva izmješteni u RTUP koji je vlasništvo brata Mila Đukanovića, gdje je potpisan ugovor o zakupu do kraja marta!

“Dakle, pitanje je zašto je Uprava za imovinu kada je znala da se rekonstrukcija završava 15 januara zašto je zakup stavljen do kraja marta”, objasnio je Stijović.

Donošenje Plana rekonstrukcije službenih zgrada u državnoj svojini opravdano je, inače, “obavezom Vlade Crne Gore koja je propisana članom 8 Zakona o efikasnom korišćenju energije (“Službeni list Crne Gore” br. 57/14)”.

U Planu se navodi da je za planski period 2016-2019. godina planirana rekonstrukcija četiri službene (administrativne) zgrade u nadležnosti Uprave za imovinu.

DA LI JE STIJOVIĆ “POGURAO” SDT DA RADE SVOJ POSAO?

Zanimljivo je da je dan nakon što je ministar Stijović otkrio, sumnja se samo vrh ledenog brijega, sumnjivih poduhvata uhapšen direktor Uprave za nekretnine Dragan Kovačević i to pod sumnjom da je stvorio kriminalnu organizaciju u kojoj su između ostalih navodno djelovali i Ana Lakićević i Krsto Pavićević

Na teret im se stavlja i da su počinili krivično djelo – zloupotreba službenog položaja, odnosno da su u više predmeta državne resurse koristili u privatne svrhe.

Specijalna tužuteljka Lidija Mitrović i njima je, nakon saslušanja, odredila zadržavanje do 72 sata.

Prema nezvaničnim saznanjima Vijesti “Specijalno policijsko odjeljenje nastavlja istragu u tom predmetu i da spisak juče uhapšenih nije konačan”.

Članovi tog policijskog tima juče oko 10 sati, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, uhapsili su Kovačevića u njegovoj kancelariji. Na svom radnom mjestu uhapšena je i Lakićevićeva, koja je i članica predsjedništva Socijaldemokrata Budve.

Jedan od sagovornika “Vijesti” objasnio je da je istraga u tom predmetu počela prijavom Podgoričanina Aleksandra Gazivode – da ga je Kovačević ucjenama primorao da mu u bez cijene proda milionski vrijednu kuću u Tivtu. Šefa Uprave za nekretnine optužuje da je na taj način sinu Danku pribavio protivopravnu korist, jer je na njegovo ime upisana vrijedna imovina na obali mora.

Prema saznanjima “Vijesti”, taj Podgoričanin tvrdi da objekat u zoni Morskog dobra nije mogao legalizovati dok je on bio vlasnik, ali da je to učinjeno nakon što je prešao u ruke Kovačevića, koji je i član Glavnog odbora Socijaldemokrata.

MANS PODSJETIO SDT DA IM GODINAMA UKAZUJE NA MNOGO TEŽA KRIVIČNA DJELA!

Iz nevladine organizacije MANS saopštili su da pozdravljaju akciju u kojoj je Kovačević uhapšen, ali su SDT podsjetili da su im godinama ukazivali na mnogo težia krivičina djela, napominjući da o tome postoje i dokazi. Komentarišući jučerašnji slučaj, podsjetili su da su im iz Ministarstva održivog razvoja i turizma ranije odgovorili da nadležne inspekcije nisu kontrolisale objekat Kovačevića…

“Podaci sa kojima raspolaže MANS pokazuju da je gradnja objekta bez građevinske dozvole započeta na parceli koju je 2017. godine kupila supruga direktora katastra, Milunka Kovačević za iznos od 54.000 eura, i do kraja godine prevela na svog sina Danka Kovačevića”, saopštili su iz MANS-a.

Iz te NVO rekli su da očekuju da istraga protiv Kovačevića neće biti zaustavljena samo na tom pojedinčanom slučaju…

Podsjetili su da su protiv njega podnijeli nekoliko krivičnih prijava u vezi sa njegovim obavljanjem funkcije direktora državnog Katastra:

Ali i u odnosu na sumnje za nezakonito bogaćenje. Jedna od posljednjih krivičnih prijava odnosila se na učešće Kovačevića u procjeni vrijednosti državnih parcela u Podgorici koje su bez javnog tendera prodate kompaniji ‘Čelebić’ i sumnje da je zbog takve procjene oštećen državni budžet. Još 2017. godine MANS je SDT-u dostavio kompletnu dokumentaciju koja svjedoči o osnovanim sumnjama da je Dragan Kovačević nezakonito stekao ogromu imovinsku korist, te da za imovinu vrijednu najmanje 100.000 eura ne postoje dokazi o porijeklu novca kojom je kupljena”, saopštili su iz MANS-a nakon hapšenja.

Podsjetili su i da su početkom 2019. Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) prijavili i sumnjivu kupovinu “mercedesa” vrijednog 21.000 eura, koji je registrovan na ime Draganovog mlađeg sina – Vladana Kovačevića, a koja nije bila prijavljena u imovinskom kartonu direktora katastra.

Ova prijava MANS-a je razmatrana tek nakon odlaska Radonjića, a ASK je nedavno donio odluku da je Dragan Kovačević prekršio Zakon o antikorupciji sakrivajući vlasništvo nad pomenutom imovinom”.

Iz te NVO ističu da su u avgustu 2016. protiv Kovačevića podnijeli krivičnu prijavu zbog sumnji u nezakonito zapošljavanje 67 lica u državnom katastru, posredstvom ugovora u djelu, a sve tokom izborne godine.

Dragan Kovačević je bio i član Komisije za procjenu vrijednosti parcela koje je Glavni grad Podgorica prodao podgoričkom biznismenu, Žarku Buriću, a na kojima se nalazi ‘čuveni’ soliter pored hotela ‘Podgorica’ na obali Morače. Istraživanje koje je MANS sproveo 2016. godine pokazalo je da je, zahvaljujući procjeni Kovačevića, Glavni grad pomenute parcele prodao Buriću po cijeni koja je bila znatno ispod tržišne”…

Istraživački centar MANS-a, kako navode, 2014. istraživao je kako je Kovačević dok je obavljao funkciju načelnika lokalnog katastra u Baru (2008 – 2010), omogućio starijem sinu Danku – da nezakonitom prenamjenom zemljišta dođe u posjed vrijednog građevinskog zemljišta u toj opštini… “Tokom mandata na čelu barskog katastra Kovačević je nezakonito uknjižio više stambeno poslovnih objekata, što je pokazalo istraživanje MANS-a iz 2013. godine. Tako su se među korisnicima takve ‘usluge’ Kovačevića našli članovi porodice Vujačić, kumovski povezani sa visokim funkcionerom DPS-a Milanom Roćenom, ali i osuđeni bivši predsjednik barske opštine, Žarko Pavićević”, saopštili su.

Ističu da je i pored obimne dokumentacije koja je dostavljena SDT-u, većina tih prijava odbačena bez valjanog obrazloženja.

1 KOMENTAR

  1. Specijalni tužilac je odgovoran što ove nije odavno procesuirao. Ne smije se dopustiti da nastave pljačku! Kriminalci moraju u zatvor, ako neće nova vlada to da radi oće gladni narod. Nema strpljenja više da čeka, a naročito ne da trpi domobranske parade. Da vrate prvo pokradeno pa neka barjače!

KOMENTARIŠI

Molimo upišite Vaš komentar
Molimo unesite Vaše ime