“logo”/

Kompanija Aerodromi Crne Gore (ACG), ove godine bilježi pad prihoda od 80 odsto u odnosu na 2019,  a direktor kompanije Danilo Orlandić najavio je gubitak od najmanje 10 miliona eura!

Ova informacija nagovještava da će kompanija morati da otpusti bar dio od, prema našim saznanjima, velikog broja radnika za čijim angažovanjem u aktuelnom režimu funkcionisnja Aerodroma nema potrebe.

To, međutim, neće biti nimalo lak posao jer Kolektivni ugovor ove kompanije predviđa da je poslodavac zaposlenom, pod kojim se podrazumijeva i svaki član menadžmenta za čijim je radom prestala potreba, dužan da isplati: 16 (šesnaest) prosječnih zarada kod poslodavca ili zarada konkretnog zaposlenog ukoliko je to povoljnije za zaposlenog – zaposlenom sa radnim stažom do 3 /tri/ godine kod poslodavca, računajući od dana kada je utvrđeno da je prestala potreba za njegovim radom i još po jednu prosječnu zaradu kod poslodavca za svaku punu godinu radnog staža kod Poslodavca; 24 (dvadesetičetiri) prosječne zarade kod poslodavca ili zarade konkretnog zaposlenog ukoliko je to povoljnije za zaposlenog – zaposlenom sa radnim stažom od preko 3 /tri/ godine kod Poslodavca, računajući od dana kada je utvrđeno da je prestala potreba za njegovim radom i još po jednu prosječnu zaradu kod poslodavca za svaku punu godinu radnog staža kod poslodavca!

S obzirom na gubitaški status Aerodroma, otpremnine za višak zaposlenih moraće da isplate građani Crne Gore, među kojima je ogroman broj onih čija prava Vlada propalog režima nije štitila tako revnosno kao zaposlene u kompaniji kojom rukovodi funkcioner SD-a.

Radnici koje štiti “samo” član 169 Zakona o radu Crne Gore mogu, naime, u slučaju otkaza da očekuju desetak puta manju otpremninu od onih koji su imali “sreće” da se zaposle u kompaniji kojom rukovodi kadar SD-a.

Prema Zakonu o radu zaposlenom za čijim je radom prestala potreba, a nije mu obezbijeđeno nijedno od prava iz člana 167 stav 2 tačka 6 ovog zakona, poslodavac je dužan da isplati otpremninu u visini od najmanje 1/3 njegove mjesečne prosječne zarade bez poreza i doprinosa u prethodnom polugodištu za svaku godinu rada kod tog poslodavaca, odnosno 1/3 mjesečne prosječne zarade bez poreza i doprinosa u Crnoj Gori, ako je to povoljnije za zaposlenog.

Da li povlašćeni status radnika Aerodroma može da se posmatra iz perspektive partijskog zapošljavanja, ostavljamo na procjenu čitaocima, ali bilo bi zanimljivo čuti da li je bilo zapošljavanja u mjesecima koji su prethodili parlamentarnim izborima 30. avgusta.

S obzirom na “korona krizu” i realne potrebe za novom radnom snagom, ovaj podatak bi dodatno osvijetlio poslovnu politiku kompanije kada je riječ o zapošljavanju novih radnika.

MRAČNE SLUTNJE SE POTVRĐUJU: POHARALI CRNU GORU A PRIČALI DA JE BRANE!

3 KOMENTARA

  1. Poznata su mi desavanja n
    Od kada su Brajoviceve ne bi bilo lec on je s.demokrate preuzele aerodrome C.gore, nemoguće se sjetiti nicega dobrog sto su uradili za aerodrom ali da krenem redom.Naime i ptice na grani znaju da je posao na aerodromu mogao dobiti samo neko ko je clan soc.demokrata,dps-a,i hgi-a,za druge je to bila naucna fantastika.U periodu neposredno nakon izbora 21 clan soc.demokrata je dobio rjesenje o stalnom radnom odnosu,a jedan manji broj koji nisu imali jaku vezu,ugovor na odredjeno.Takodje moram napomenuti da po njihovom novom sistematizacijom o radnim mjestima,kljucne pozicije na aerodromu kao sto je sef smjene kontrole putnika i prtljaga,ne moze kao do sada obavjati policajac u penziji,vec osobe sa fakultetskom diplomom,naravno nije tesko pogoditi da su te osobe istaknuti clanovi sd-a.Sada dolazimo do jedne apsurdne situacije da je jedan zaposleni na kontroli putnika i prtljaga koji preferira da kao clan sd-a,sa kupljenom fakultetskom diplomom,a koji je ranije zbog kradje na istom tom aerodromu dobio otkaz,sada dobija rjesenje na neodredjeno i to na kljucnoj bezbjedonosnoj poziciji na aerodromu,naravno takvih slucaja ima jos,ali to je pitanje za nadlezne pocev od rukovodeceg kadra granicne policije aerodroma tivat.
    Da ne zaboravim novom famoznom sistematizacijom predvidjeno je stotinjak radnih mjesta savjetnika na oba Crnogorska aerodroma pogadjajte ciji su clanovi

    • Браво! Зна се све, али најбоље је да детаље сазна јавност да их нова власт не би штедјела у жељи да не буде реваншизма. Пошто смо ми гласали да лопови иду у затвор а не да се праве Енглези као појединци који су добили мандат да ставе ствари на своје мјесто. Дајте још информација да се види и зна што су чињели

  2. Sramotno je koliko su i kako arčili našu zajedničku imovinu a sad bi da je sačuvaju pričom da brane Crnu Goru, Crnogorce, crnogorsku crkvu, demokratiju, zapadne vrijednosti… A zapravo su najveći neprijatelji svega što tvrde da brane i to im poslovni saldo pokazuje kao i stečena imovina

Comments are closed.