“logo”/

На данашњи дан, прије тачно годину дана, одржан је велики црквено-народни сабор поред моштију Светог Василија Острошког у храму који је посвећен великом свецу.

Био је то, испоставило се, почетак најмасовнијих и најдостојанственијих икада виђених протеста у историји Црне Горе. У недјељама и мјесецима који су услиједили, на стотине хиљада људи окупљало се и у литијама и испред православних храмова исказујући незадовољство због доношења Закона о слободи вјероисповјести који је омогућавао Ђукановићевом режиму да у управном поступку (без суда) отме митрополији и епархијама СПЦ у Црној Гори све цркве и манастире грађене прије 1918. године, чак и оне који су били задужбина Немањића.

Посебно је понижавајући био захтјев да се Митрополија црногорско приморска и Епархија будимљанско никшићка региструје код државних органа, иако је ријеч о цркви која је постојала више вјекова него је настала именица Црна Гора.

Окупљање десетина хиљада вјерника око моштију Светог Василија у Никшићу, упркос невремену које је владало тих дана у Црној Гори, била је последња опомена челницима пропалог и однарођеног режима насталог из некадашње Комунистичке партије, који су најавили да крећу у формирање своје (партијске) цркве.

У својој историјској бесједи на Световасиљевском сабору, Владика Јоаникије поручио је да су се вјерни народ сабрао да се уједини и духовно оснажи уочи рођења Христовог.

Даће Бог да ћемо и ми због удара на храмове и вјеру и на част и на образ, ако неко удара на храм, ударио је на све, да ћемо ова искушења да пребродимо окупљени око ћивота Светог Василија. Молимо се Господу да уразуми оне који намјеравају да отимају оно што је Божје. Упозоравамо их да то зло не чине“, поручио је Епископ Будимљанско никшићки и додао „нема чега да се бојимо“.

Током величанствених литија ова порука постала водиља готово половине грађана Црне Горе који су се сваког четвртка и недјеље окупљали испред храмова и потом у литијама слали поруку читавом свијету: Не дамо светиње!

Владика Јоаникије послао је прије годину поруку и онима који су покушали да отимају цркви храмове.

Да не навлаче проклетство на своје домове, на своје породице и на своје потомство. Не дао Бог!“ поручио је Владика Јоаникије.

Сабранима на Световасиљевском сабору историјску поруку послао је и Митрополит Амфилохије.

„Сабрали смо се данас у никшићком саборном храму пред ћивотом Светога Василија, око његових светих моштију, не да их оскрнавимо, како то кажу безбожници: То управо говоре они чији су духовни преци разорили Тврдош. Ови савремени безумници хоће да отму храмове за себе. Ни Турци нијесу радили што ови безбожници желе – да отму цркве и дају их сектама. Ова група богаташа, бивших титоиста су опљачкали сва предузећа, а сада хоће и храмове. Неће моћи!“, била је порука нашег Ђеда.

Током трајања литија, посебно срамну улогу имали су медији блиски пропалом режиму који су прво одбијали да информишу јавност о томе да готово трећина становништва зими на улицама тражи правду, а потом су непрофесионалним извјештавањем покушавали да искриве слику.

Под јаким притиском и пријетњама у том периоду нашли су се бројни новинари који нису пристајали да саучествују у пласирању дезинформација и скарадних извјештаја зарад интереса режима, односно како је то недавно рекао нови амбасадор француске у Црној Гори, 10-12 фамилија у чијем посједу је акумулирано огромно богатство.

Историјску улогу током трајања литија, одиграле су бројне Фејсбук странице и групе („Не дамо светиње“, „Објектив стори“, „Бар на длану“ и бројне друге), као и МИМ сердари и појединци попут Владимира Павићевића које су помогли да слику о масовности и достојанствености литија виде милиони.

Волонтерским и прегалачким ангажовањем, преко ових „релеја“ невјероватне слике стизале су до медија у региону, али и широм свијета, онемогућавајући тако режимска гласила да још једном преваре ширу јавност о томе шта се стварно догађа у Црној Гори.

KOMENTARIŠI

Molimo upišite Vaš komentar
Molimo unesite Vaše ime