“logo”/

IZVOR: DAN

Čelni ljudi Pošte Crne Gore, izvršni direktor Božidar Vuksanović i predsjednik borda direktora Mirsad Džudžević, poslije parlamentarnih izbora, a prije izbora nove Vlade, izmijenili su statut tog državnog preduzeća i potpisali nove ugovore kojima su im povećane otpremnine u slučaju prekida radnog odnosa za ukupno 40 hiljada eura. Vuksanoviću je aneksom ugovora iz novembra otpremnina u slučaju prekida radnog odnosa uvećana za 28 hiljada, sa osam na 36 hiljada, a Džudževiću sa 24 hiljade na 36 hiljada eura. Vuksanović je kadar DPS-a, a Džudžević BS-a, doskorašnjih koalicionih partnera u vlasti. Iz Pošte su za „Dan” potvrdili da su izmijenili statut i potpisali nove ugovore u novembru, a da je osnov za potpisivanje ugovora bio Zakon o privrednim društvima usvojen u julu i donošenje statuta. Nisu odgovorili kolike su otpremnine Vuksanovića i Džudževića sada, niti koliko su im uvećane u odnosu na prethodne ugovore.

Vuksanović je na poziciju izvršnog direktora imenovan 17. marta ove godine sa mandatom na četiri godine, gdje, prema podacima Agencije za sprečavanje korupcije, prima 1.824 eura. Menadžerskim ugovorom, prema podacima „Dana”, koji je potpisao po dolasku predviđeno je da mu se u slučaju prijevremenog raskida ugovora isplate četiri neto mjesečne plate po navršetku godine rada u Pošti. Po tom ugovoru za svaku navršenu godinu rada u Pošti, Vuksanović bi imao pravo na otpremninu u iznosu od osam hiljada eura, a ukoliko bi napustio preduzeće prije 17. marta 2021. godine ne bi imao pravo na otpremninu.

Nakon izbora se, međutim, mijenja statut, a potom i menadžerski ugovor Vuksanovića. Aneksom ugovora, koji su potpisali on i Džudžević, članom 4 je predviđeno da izvršni direktor u slučaju prestanka mandata po bilo kom osnovu ima pravo da bude raspoređen na drugo radno mjesto u Pošti, koje odgovara njegovoj stručnoj spremi, znanju i sposobnostima, a u skladu sa zakonom i opštim aktima Pošte, uz zaradu koja ne može biti manja od zarade koju ostvaruje pomoćnik direktora. U ugovoru nije precizirano koliki je to iznos plate. Istim članom je predviđeno da u slučaju da ne prihvati raspored u Pošti iz stava 1, njemu prestaje radni odnos uz isplatu otpremnine u iznosu od 12 bruto zarada koje je ostvario u poslednjem mjesecu prije prestanka mandata. Po prvom ugovoru je imao pravo na četiri neto zarade otpremnine, a sada, dakle na 12 bruto zarada, što je, prema pouzdanim podacima, oko 36 hiljada eura. S obzirom na to da je nova Vlada najavila smjene, prestanak mandata Vuksanovića je vrlo izgledna opcija. Takođe, ugovorom je propisano da radni odnos izvršnom direktoru ne može prestati dok se ne izvrši isplata otpremnine.

U vezi sa aneksom ugovora i drastičnim uvećanjem otpremnine u slučaju prestanka radnog odnosa, „Dan” je poslao pitanja Pošti.

– Novi Zakon o privrednim društvima koji je stupio na snagu u julu tekuće godine, kao i donošenje Statuta jednočlanog akcionarskog društva Pošte u oktobru bili su osnov za zaključivanje aneksa menadžerskog ugovora. Imajući u vidu da Zakon o privrednim društvima na drugačiji način reguliše pojedina pitanja koja se odnose na mandat izvršnog direktora, izvršni direktor Pošte potpisao je aneks menadžerskog ugovora u novembru sa Odborom direktora. Dakle, osnovni menadžerski ugovor koji je zaključen shodno Zakonu o radu, trebalo je uskladiti sa novim Zakonom o privrednim društvima i Statutom. Izvršni direktor je ugovorio pravo na otpremninu, kako prilikom zaključenja osnovnog menadžerskog ugovora, tako i prilikom zaključenja njegovog aneksa. Potpisani aneks ugovora isključivo je posljedica promjene propisa i nikako nije u vezi sa izborom nove Vlade u decembru – naveli su iz Pošte na pitanja u vezi sa Vuksanovićem.

Kada je u pitanju Džudžević, koji je na poziciji predsjednika borda od 2018. godine, on je imao pravo na otpremninu od 24 hiljade eura, ali je krajem novembra potpisao novi ugovorom, kojim je ta otpremnina u slučaju prestanka radnog odnosa uvećana za 12 hiljada, na 36 hiljada eura. Prema našim pouzdanim infromacijama, po statutu Pošte mandat članova borda direkotra je bio 12 mjeseci i svake godine se vršio reizbor u zavisnosti od poslovnih rezultata. Džudžević je po prethodnom ugovoru imao pravo na po četiri neto plate za svaku godinu provedenu u Pošti. Plata mu je 1.950 eura, prema podacima dostavljenim ASK-u.

Izmjenom statuta, Džudževiću je mandat produžen na četiri godine. Na pitanja u vezi sa Džudževićem, njegovim novim ugovorom i uvećanjem otpremnine iz Pošte su odgovorili da je on imenovan na tu poziciju u novembru 2018, da je novi ugovor potpisao u novembru ove godine, te da je i u njegovom slučaju potpisivanje ugovora posledica promjene propisa i nije u vezi sa izborom nove Vlade.

Na postavljena pitanja u vezi sa visinom njegove otpremnine po prethodnom i novom ugovoru, iz Pošte nam nisu odgovorili. Isto kao i u slučaju Vuksanovića.

Iz Pošte su za „Dan” potvrdili da su izmijenili statut i potpisali nove ugovore u novembru, a da je osnov za potpisivanje ugovora bio Zakon o privrednim društvima usvojen u julu i donošenje statuta. Nisu odgovorili kolike su otpremnine Vuksanovića i Džudževića sada, niti koliko su im uvećane u odnosu na prethodne ugovore. Takođe, tvrde da to nema veze sa promjenom vlasti

D.M.–Vl.O.

1 KOMENTAR

  1. Ovi su toliko “posudili”, da moraju da graju o odbrani države i Crnogoraca. Samo ih treba vatat u lopovluku, pa neka ih ovce bez filera prate da im odbrane vile, rolekse i džipove

Comments are closed.