More

  ДФ и СНП НАЧЕЛНО прихватили понуду Кривокапића!

  ,,Поштовани госнодине Кривокапићу,
  Прослеђујем Вам одговор предсједника НСД, ПЗП, ДНП и СНП.
  Срдачан поздрав,
  Славен Радуновић
  Поштовани господине Кривокапићу,
  Руковођени интересима грађана који су гласали за наше странке и процјењујући актуелни политички тренутак као веома важан за састављање нове Владе Црне Горе, у данашњим разговорима које смо водили закључили смо следеће:
  И поред тога што је Ваша понуда нашим странкама за учешће у Влади умањена за једног члана, у односу на понуду коју сте нам дали 21. октобра, ми смо одлучили да је начелно прихватимо и да кренемо у предвиђену унутарстраначку процедуру провјере такве наше одлуке и евентуалног избора наших кадрова на те функције.
  Наш начелни договор подразумијева да ће Нова српска демократија именовати представнике за следеће ресоре: Министарство унутрашњих послова, Министарство економије и Министарство за планирање простора и грађевинарство (настало подјелом МОРТ-а).
  Покрет за промјене именоваће представнике за следеће ресоре: потпредсједник за демократску транзицију и реформе и Министарство просвете.
  Демократска народна партија именоваће представнике за следеће ресоре: Министарство саобраћаја и Министарство јавне управе.
  Социјалистичка народна партија ће именовати своје представнике за следеће ресоре: Министарство здравства и Министарство спорта и младих.
  Заједнички смо одлучили да Вам вратимо понуђено Министарство науке, да слободно располажете са њим, онако како смо Вам препустили и друге двије најважније функције у Влади, Министарство финансија и Генералног секретара Владе. Што се тиче нас, то министарство можете слободно да уступите некој другој странци која није добила своје мјесто у Влади или да га дате некоме од нестраначких личности за кога сматрате да је адекватно решење за тај ресор.
  И овим чином враћања министарства које нам је понуђено, што је, признаћете, ријеткост у политичкој пракси, желимо да поручимо укупној јавности да нама нису важне фотеље већ принципи и јасно дистанцирање у односу на досадашњу јагму и грабеж за сваку функцију, што је била главна карактеристика палог аутократског режима. Не сумњамо да ћете приликом избора за ове функције које смо Вам препустили изабрати погодне кандидате, водећи рачуна о високој стручности, родној равноправности, као и регионалној заступљености, али нама је најважније да поведете рачуна о историјату тих особа. Не би жељели да овим важним функцијама буду награђени они који су били раније увезани и спрегнути са бившим режимом.
  О коначности ове одлуке, као и именима кандидата, изјаснићемо се накнадно, након спроведених, обавезних страначких процедура. Као што Вам је познато, демократија не познаје правила избора министара по формули „ко прође на писменом биће позван на усмени“, али је зато немогуће заобићи основни демократски механизам изјашњавања органа странака које чине парламентарну већину по овако важном питању избора нове Владе.
  Предсједник СНП-а, Владимир Јоковић посебно наглашава да је за њега, у крајњем, једино важна одлука ГО СНП-а.
  С поштовањем,
  Предсједник Нове српске демократије
  Андрија Мандић
  Предсједник Покрета за промјена
  Небојша Медојевић
  Предсједник Демократске народне партије
  Милан Кнежевић
  Предсједник Социјалистичке народне партије
  Владимир Јоковић

   

  Pročitajte i ovo

  28,102FanovaLajkuj
  2,885PratilacaZaprati
  4PretplatnikaPretplatite se

  Povezani članci