More

    Od Vidovdana do Vidovdana (VIDEO)

    Slobodan Milošević rođen je u Požarevcu 20. avgusta 1941 godine, a umro je u Sheveningenu 11. marta 2006 godine.

    Srpski i jugoslovenski političar, pravnik, društveno-politički radnik SFR Jugoslavije, Predsednik Predsjedništva Centralnog komiteta Savez komunista Srbije (1986—1989), Član Predsedništva Centralnog komiteta Savez komunista Jugoslavije (1986—1990), Član Predsjedništva SR Srbije (1986—1989), Predsjednik Predsedništva SR Srbije (1989 —1990), predsjednik Republike Srbije (1989—1997) i Savezne Republike Jugoslavije (1997—2000).

    Slobodan Milošević je bio jedan od osnivača i prvi predsjednik Socijalističke partije Srbije, od njenog osnivanja 1990. do svoje smrti 2006.

    Milošević je bio jedna od ključnih ličnosti tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji u periodu 1991—1995. i tokom rata na Kosovu i Metohiji 1998 — 1999. Usred NATO napada na SRJ, maja 1999. godine, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju podigao je optužnicu protiv Miloševića za zločine protiv čovječnosti. Optužbe za kršenje običaja rata i Ženevske konvencije u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i za genocid u Bosni i Hercegovini dodate su godinu i po dana kasnije.

    Nakon velikih demonstracija 5. oktobra 2000. godine zbog spornih predsjedničkih izbora 24. septembra iste godine, Milošević je priznao poraz. Dana 1. aprila 2001. godine je uhapšen, a 28. juna, na Vidovdan iste godine, izručen Haškom tribunalu.

    Na suđenju Milošević se sam branio. Umro je nakon 5 godina u zatvoru pedesetak sati prije završetka izvođenja svjedoka. Milošević, koji je počeo da pati od slabosti srca, visokog krvnog pritiska i dijabetesa nakon što je uhapšen, umro je od srčanog udara.

    Njegova porodica vodi porijeklo iz Lijeve Rijeke – iz plemena Vasojevići. Stanislava Milošević je bila učiteljica, a Svetozar profesor srpskog i ruskog jezika.

    Godine 1965. vjenčao se drugaricom iz djetinjstva i dugogodišnjom djevojkom Mirjanom Marković, koja je do poslednjih dana ostala njegov pratilac, čak i u politici.

    Završio je Pravni fakultet u Beogradu sa najvišim ocjenama (1964, prosek ocjena 8,90) i bio pobjednik redovnog godišnjeg takmičenja u govorništvu. Svoju karijeru je započeo u „Tehnogasu“, gdje je radio Stambolić. Početkom osamdesetih biva poslat u Njujork kao predstavnik „Beobanke“.

    Osamdesetih godina kreće njegov politički uspon. Dana 28. Juna 1989. godine, na Vidovdan, Milošević se obratio prisutnima na Kosovu Polju, za 600. godišnjicu Kosovske bitke. Njegov govor na Gazimestanu, neki analitičari karakterišu kao zvanični početak srpske nacionalističke kampanje koja je jedan od elemenata jugoslovenske krize par godina posle toga.

    Na mitingu je Milošević definitivno ustoličen kao srpski vođa u očima svojih protivnika i cijelog svijeta. Pozivu na svečanost se odazvao gotovo sav diplomatski kor, osim ambasadora SAD Vorena Zimermana.

    Period političke dominacije Slobodana Miloševića, devedestih godina, praćen je građanskim ratovima, sankcijama, nezapaćenom inflacijom, da  bi kulminaciju dostigla krajem 20. Vijeka, napadom NATO pakta na Saveznu Republiku Jugoslaviju…

    Svrgavanje Slobodana Miloševića uslijedilo je nakon demonstracija 5. oktobra 2000. u Beogradu, nakon čega je Slobodan Milošević prihvatio rezultat izbora za predsjednika Savezne Republike Jugoslavije 24. septembra koji je objavila Demokratska opozicija Srbije.

    Ovaj događaj je u javnosti poznat i kao Petooktobarska revolucija, Petooktobarska kontrarevolucija, Petooktobarski državni udar, Petooktobarski puč, Petooktobarske promjene, Demokratske promjene ili Buldožer revolucija, u zavisnosti od političke perspektive posmatranja ovog događaja…

    Dana 28. juna 2001. godine, 12 godina nakon Vidovdana na Gazimestanu, ovog puta je na Vidovdan izručen Tribunalu u Hagu na osnovu uredbe Vlade Srbije…

     

    Pročitajte i ovo

    28,102FanovaLajkuj
    2,885PratilacaZaprati
    4PretplatnikaPretplatite se

    Povezani članci