More

    Oni bi kao da se otcijepe, a mi im kao ne damo! (VIDEO)

    Bahrudin Kaletović je rođen 1971. godine u Tuzli. Postao je poznat široj jugoslovenskoj javnosti u jeku sukoba u SR Sloveniji, 1991. godine.

    U trenutku sukoba u SR Sloveniji Bahrudin je bio na odsluženju redovnog vojnog roka u Karlovcu, kao desetar 306. lakog artiljerijskog puka PVO 10. korpusa JNA, – Zagreb bio poslat u SR Sloveniju.

    U ranim satima 27. juna 1991 godine 306. Laki artiljerijski puk PVO je prešao Slovenačku granicu kod Metlike, da bi odmah potom bio napadnut od pripadnika Teritorijalne odbrane SR Slovenije…

    Novinar Jutela Ivice Puljić je intervjuisao Bahrudina na liniji vatre na Krakovskem gozdu dok je ležeći u šumi držao položaj. Taj dvominutni intervju, a i sam Bahrudin, su ušli u kolektivno sjećanje svih pripadnika jugoslovenskih naroda koji su te večeri gledali Jutelov prilog:

    Kasnije, ratni vihor ga je kao vojnika odnio u Hrvatsku I njegovu Bosnu I Hercegovinu…

    Prema vlastitom svedočanstvu tokom rata u Bosni i Hercegovini je bio vezista, često na prvoj liniji fronta gde je vidio pravi pakao. Demobilisan je po završetku rata 24. aprila 1996. godine.

    Bahrudin se oženio 1993. godine. Iz tog braka mu se rodila ćerka Esmeralda i sin Damir. Sanjao je da će biti muzičar i svirao je gitaru.

    Bahrudin je u vremenu posle jugoslovenskih ratova svirao sa svojom grupom u Zagrebu. Poginuo je u saobraćajnoj nesreći 1998. godine kada je posjetio Tuzlu da vidi porodicu, odnosno novorođenog sina, 28. Juna, na isti dan  kad je u dva minuta ukazao na sav besmisao rata između jugolovenskih naroda…

    Pročitajte i ovo

    28,102FanovaLajkuj
    2,885PratilacaZaprati
    4PretplatnikaPretplatite se

    Povezani članci