More

    Zašto je bitan duel Engleske i Crne Gore?

    Duel između Engleske i Crne Gore, koji se igra večeras, a koji je ujedno posljednji za našu selekciju u ovom kvalifikacionom ciklusu, nema nikakvog rezultatskog značaja za „sokole“.

    Bićemo nakon ovog meča pretposljednji ili posljednji u grupi i bilo koja pozicija da nas „zapane“ na kraju cilusa, činjenica da je naš reprezentativni fudbal na najnižim granama od sticanja nezavisnosti neće se moći opovrgnuti.

    Međutim, Crnu Goru je zapala ta čast, da bude rival „kolijevci fudbala“ u njenom 1000. (hiljaditom) meču u istoriji.

    Gordi Albion je prvi meč odigrao prije 147 godina, i do dana današnjeg dres reprezentacije Engleske je nosilo 1.244 igrača, a najbolji nacionalni tim vodilo je svega 19 selektora (Crna Gora ih je za 13 godina imala već pet).

    Ne treba mnogo trošiti riječi o tome šta za Engleze znači fudbal, kao i kult reprezentacije i kakva je njihova istorija u prethodnih 999 susreta.

    Zato, Crna Gora, sada kada joj očigledno ide najteže otkad je u martu 2007. odigran prvi susret protiv Mađarske, treba da nauči lekciju koja će joj sigurno valjati u narednom periodu.

    U direktnom kontaktu će osjeti kakav odnos treba da se ima prema nacionalnom timu i dresu da bi se bio veliki. Šta znači tolika tradicija o kojoj bi mogli da se pišu romani. Koliko je značajan susret i protiv male Crne Gore i koliko nije bitan rival od toga zbog koga se dolazi na stadion i navija za svoju reprezentaciju.

    U noći u kojoj će cijela Engleska, šampion svijeta iz 1966. godine, slaviti veliki jubilej, možda i „sokoli“ dobiju krila za nastupajuće dane u kojima ćemo naš fudbal vaditi iz živog blata.

    Pročitajte i ovo

    28,102FanovaLajkuj
    2,885PratilacaZaprati
    4PretplatnikaPretplatite se

    Povezani članci