More

    ALLEGRIA: Od klasične muzike do ”Ajde, Jano”! (VIDEO)

    Na muzičkoj sceni Crne Gore, sve češće čujete za gudački kvartet ” Alegria.”

    Publika ih je mogla čuti na ”Porodica festu” u Podgorici,  na ”Forumu Strategije EU za Jadranko-jonski region”, prošle godine na otvaranju stalne postavke Etnografskog muzeja,  na otvaranju hotela ‘Hilton’, a prije nekoliko dana su nastupali u Plužinama sa koncertom tradicionalne muzike Balkana, obrađene specijalno za ovaj kvartet.

    Pored koncerata i manifestacija raznih institucija i organizacija, ovaj kvartet je često prisutan na brojnim vjenčanjima širom Crne Gore, koje uveličava sa širokim repertoarom kompozicija: od djela klasične muzike, preko svečanih kompozicija do obrada evergreen, filmske, kao i populane muzike. Kvartet je nastupao na preko stotinu svečanosti i vjenčanja.

    Objektiv Crna Gora je, u razgovoru sa članovima ovog sjajnog četverca, dobio informacije o njihovom istorijatu, radu i budućim planovima…

    Kvartet Allegria, nastao je 2015. godine. Članovi su profesionalni, akademski muzičari, stalno zaposleni u Crnogorskom simfonijskom orkestru, koji djeluje u okviru Muzičkog centra Crne Gore.  Kvartet čine dvije violine, koje sviraju Ana Rašović i Milena Rajković, viola, koju svira Ilijana Blagojević Zvicer, te violončelista Lazar Bubanja.

    Više je razloga njihovog impozantnog uspjeha: pored redovnih proba, ovi muzičari stalno osvježavaju svoj repertoar, pa za ovu priliku, ustupili su nam dvije svoje  posljednje obrade. Jedna pripada žanru pop muzike, pjesma ”Mamma mia” popularne grupe Abba, a druga je popularna pjesma iz korpusa tradicionalne muzike Srbije, ”Ajde, Jano”

    Gepostet von Objektiv Crna Gora am Sonntag, 8. September 2019

    Kvartet koristi priliku i da najavi svoj naredni koncert, koji će se održati dana 20.9.2019. godine, u 20h u Podgoriciu renoviranoj kući Rista Stijovića,  u Staroj Varoši, koja je u okviru JU Muzeji i galerije Podgorica.  Repertoar ovog koncerta će biti tradicionalna muzika Balkana ( Crne Gore, Srbije, Makedonije) u modernoj, autentičnoj obradi.

    ”Allegria” ima u planu da u skorijem periodu snimi svoj prvi album, koji s nestrpljenjem iščekujemo!

     

    Pročitajte i ovo

    28,102FanovaLajkuj
    2,885PratilacaZaprati
    4PretplatnikaPretplatite se

    Povezani članci