More

    Izbori u Albaniji – djeluje vam poznato? (VIDEO)

    Danas se održavaju izbori u susjednoj Albaniji – važni za Crnu Goru jer politička kriza u toj zemlji u mnogome podsjeća na stanje kod nas:

    – Opozicija bojkotuje parlament
    – Institucije sistema su zarobljene od strane vladajuće većine
    – Korupcija izjeda društvo
    – Glavni argument vladajuće većine je da opozicija “radi protiv države”
    – Opozicija zahtjeva slobodne izbore i rješavanje brojnih afera a jedan dio je nalik našoj aferi “Koverat” tj. “Snimak”


    Pa šta se to danas dešava u Albaniji?


    – Lokalni izbori u 65 Opština od kojih u 31 Opštini građani mogu glasati za samo 1 kandidata tj. partiju (vladajuću partiju Edi Rame).
    – U gradu Pogradec na 20 izbornih mjesta nijesu došli predstavnici izborne komisije i glasanje nije započeto na vrijeme. Ovi predstavnici koji bojkotuju izbore biće zamijenjeni drugima i glasanje će nastaviti po planu
    – Zbog mogućih nasilnih sukoba angažovani su komandosi koji obezbjeđuju 84 važna objekta izmedju ostalih i ambasade. Oko 9000 policajaca obezbjedjuje izbore a oko 5000 specijalaca su u stanju pripravnosti.
    – Izborni dan u Draču na glasačkom mjestu u selu Katund i Ri počeo je sa nasiljem, tom prilikom polomljena je glasačka kutija i došlo je do sukoba izmedju opozicije i policije.
    – U selu Qerret (Drač) došlo je do sukoba kada je Shaban Tafa jedan od funkcionera Raminih socijalista udario dvanaestogodišnjeg dječaka koji je vikao “Rama odlazi”.
    – Bivši predsjednik Bujar Nišani izjavio je da je demokratija u Albaniji pala i uporedio socijalističku partiju Edi Rame sa komunističkom partijom i represijom Envera Hodže
    – U selu Lazaret koje broji 2374 glasača do 11:00 ni jedna jedina osoba nije izašla na glasanje.
    – Kasno prošle noći u selu Buškaš u Ulez administrativnoj jedinici došlo je do eksplozije na glasačkom mjestu. Povrijedjenih nije bilo ali je glasački materijal i mjesto za glasanje uništeno.
    – Gradonačelnica Skadra – Voltana Ademi iz opozicione Demokratske partije – je suočena sa krivičnom prijavom – narušavanje izbornog prava – pošto je naredila blokiranje 53 glasačka mjesta u Skadru(većinom u školama)
    – Edi Paloka, bivši poslanik ispred opozicione Demokratske partije optužio je funkcionere vladajuće partije za kupovinu glasova (video u prilogu) (zvuči poznato?)
    – Izlaznost na izborima do 11:00 je oko 12% javlja Centralna izborna komisija
    – Bivši poslanik Demokratske partije Tritan Shehu optužio je KZAZ – Komisiju izbornih jedinica, da lažira izlaznost i apelovao na medije da ne prenose lažne podatke.

    Današnji izbori u Albaniji bi trebali biti veoma interesantni za crnogorsku javnost, jer je veoma velika sličnost dva politička sistema, protesti protiv vlasti su se zbivali u istom periodu ove godine, a uostalom, izbori čekaju i nas sledeće sledeće godine…

    Aleksandar Dragićević

    Pročitajte i ovo

    28,102FanovaLajkuj
    2,885PratilacaZaprati
    4PretplatnikaPretplatite se

    Povezani članci