More

    MOLITVA SVETOM VASILIJU OSTROŠKOM

    Rodom iz Popova Sela u Hercegovini, od roditelja prostih no blagočestivih. Od malena bješe ispunjen ljubavlju prema Crkvi Božjoj, a kada poodraste ode u Trebinjski manastir Uspenija Bogorodice i primi monaški čin. Kao monah ubrzo se proču zbog svog ozbiljnog i rijetkog podvižničkog života. Jer nalagaše na sebe podvig za podvigom, sve teži od težega.

    Docnije bi izabran i posvećen za episkopa Zahumskog i Skenderijskog, mimo svoje volje. Kao arhijerej najprije stanovaše u manastiru Tvrdošu, i odatle kao pastir dobri utvrđivaše stado svoje u vjeri pravoslavnoj čuvajući ga od svirepstva turskog i lukavstva latinskog. A kada bi i suviše pritješnjen neprijateljima, i kada Tvrdoš bi razoren od Turaka, preseli se Vasilije u Ostrog, gde se tvrdo podvizavaše ograđujući stado svoje bezprestanim i toplim molitvama svojim. Prestavi se mirno Gospodu, u XVI vijeku, ostavivši svoje cijele i celebne mošti, neistrulele i čudotvorne do dana današnjega. Čudesa na grobu sv. Vasilija su bezbrojna.

    Molitva svetom Vasiliju

    Sveti Vasilije, veliki ugodniče Božji, pomozi svima, pa i meni. Veliki branitelju vjere pravoslavne, odbrani i nas koji tvoju svetu vjeru držimo, i s nadom tebi pristupamo. Veliki arhijereju Božji, pomoli se Bogu Svedržitelju za sve ljude tvoje, pa na posletku i za mene nedostojnog i poslednjeg. Tvrdoški viteže i Ostroški podvižniče, spasavaj nas od bijeda vidovnih i nevidovnih.

    Zapalila te je srbska zemlja kao vječnu svijeću pred prijestolom Boga živoga, pa nam sada osvijetli puteve i razagnaj tugu. Molitvama i suzama zagrijevao si hladnu pešteru Ostrošku, pa zagrijevaj sada Božjim duhom i srca naša da se spasemo i proslavimo Boga svevišnjega i tebe sveca Božjega. Sa svih strana svijeta priticali su ćivotu tvome bolni i nevoljni, i ti si im pomagao: demone odgonio, veze đavolje raskidao, i zdravlje duševno i tjelesno ljudima darivao. Tako i sada pomozi, krštenim i nekrštenim, kao i uvek, svima, pa i meni. Izmiritelj si bio zavađene braće, izmiri i sada sve zavađene, zbratimi razbraćene, oveseli tužne, ukroti samovoljne, iscijeli bolne. Sveti Vasilije Čudotvorče i oče naš duhovni u Hristu Isusu Gospodu našem. Amin.

     

    Pročitajte i ovo

    28,102FanovaLajkuj
    2,885PratilacaZaprati
    4PretplatnikaPretplatite se

    Povezani članci