More

    Crkva Svetog Đorđa – najstarija aktivna crkva u Crnoj Gori

    U samom centru Podgorice, pored stadiona Budućnosti, smještena pod Goricom, nalazi se crkva Svetog Đorđa, najstarija aktivna hrišćanska bogomolja na prostoru Crne Gore. Ova bogomolja jedna je od najstarijih građevina u Podgorici, a decenijama je bila jedini bogoslužbeni objekat.

    O nastanku starije crkve Svetog Đorđa nema sačuvanih istorijskih izvora. Ipak, prema mišljenju starješine ove crkve, ona je stara preko 900 godina.

    Kroz tih devet vjekova istorije, u njoj su se neprekidno odvijala bogosluženja, kako tada, tako i danas. Po predanju, ovdje je nekada bio jedan veliki manastir, koji je bio povezan podzemnim tunelom sa rijekom Moračom.

    Upravo pomenuti podzemni tunel, baš po predanjima, nešto je o čemu se mnogo govorilo u prošlosti.

    Podzemni prolaz koji se nalazi u oltarskom dijelu, kroz koji se jedva može provući odrasla osoba i koji prekriva odgovarajući kameni poklopac sa alkom. Ipak, nikada zvanično nije saopšteno da li prolaz i sada postoji.

    Nedavna iskopavanja na prostoru južne tribine stadiona Budućnosti, koja je u neposrednoj blizini crkve, otkrila su brojne grobnice hrišćana.

    Ispod samih zidina crkve nalazi se nekoliko masovnih grobnica stradalih Podgoričana u anglo-američkom bombardovanju Podgorice 1944. godine. Nažalost, nakon Drugog svjetskog rata čitav taj prostor je devastiran, kako izgradnjom objekata, tako i izgradnjom saobraćajnica…

    Zbog svoje istorije i tradicije, ali i zbog lokacije, crkva Svetog Đorđa posebno je interesantna za pravoslavne vjernike u Podgorici. Od strane vjernika, crkva je veoma posjećena.

    Tako je i početak posta najavljen na tradicionalan način, umjesto zvona, sveštenik udaranjem drvenog predmeta o drugom drvenom predmetu, kružeći okolo crkve, najavljuje bogosluženje koje označava početak vaskršnjeg posta.

    Pročitajte i ovo

    28,102FanovaLajkuj
    2,885PratilacaZaprati
    4PretplatnikaPretplatite se

    Povezani članci