More

    On je čuvar Sinjajevine! (FOTO)

    Mićo Baltić živi u Mojkovcu, a iz Štitarice je, gdje je proveo veliki dio svog života i odrastanja. Prirodno okruženje, sjever Crne Gore, 2004. godine, poput velikog broja ljudi u potrazi za poslom, zamijenio je za Budvu u kojoj je živio punu deceniju.

    Iz godine u godinu, kako kaže, sve više mu je falila priroda i planina.

    ,,Radeći na raznim mjestima obezbjeđenja i po kazinima nagledao sam se svega i sve više sam osjećao potrebu da pobjegnem od takve ,,civilizacije”. I prije 5 godina sam odlučio da se sa suprugom vratim u rodni kraj. Od tada, sve svoje slobodno vrjeme provodim u prirodi i usput zabilježim poneki detalj”, objašnjava nam Mićo, zbog čega se vratio u rodni kraj…

    Na njegovoj facebook  stranici Priroda sjevera Crne Gore  koju prati preko 15 hiljada ljudi, ovaj ljubitelj prirode podijelio je preko 10.000 fotografija, a u svojoj arhivi ih ima blizu 30.000!

    Odgovorio nam je na par pitanja, kad je sve počelo, otkud tolika ljubav prema Sinjajevini,  neiscrpnom planinom za istraživanje…

    ,,Sa Sinjajevinom se družim od malena, toliko da, što se kaže, poznajem svaki njen kamen. Svaki put kad odem uvijek je drugačija i uživam u raznovrsnosti biljnih i životinjskih vrsta kojim je naša poznata planina bogata.”

    Druži se sa planinom podjednako i ljeti i zimi…

    ,,Zna biti surova. Na planini se u sekundi promijeni vrijeme, treba biti oprezan. Jako je nepredvidljiva, ja sam konkretno imao dosta nezgodnih situacija. Mećava, grmljavina, lavine i magle… Od svega je najteža magla jer konfiguracija terena je takva da nemas nikakav orjentir, kad ona zahvati prostranstvo, sve postaje isto i samo dobar poznavaoc se može snaći, a nekad je prosto nemoguće”, objašnjava Mićo surovu stranu Sinjajevine.

    Sinjajevina ima veliki potencijal za razvoj turizma…

    ,,Sinjajevina izlazi na pet opština al i one i država favorizuju druge planine, dok je ona  i njeni katuni zaboravljeni, pa sem sjećanja, život na planini nestaje…”

    Što je ogromna šteta…

    ,,Jer je njena ljepota neopisiva… Predjeli iznad Štitarice do Katuna Borova Glava, pa do Okrugljaka gdje se nalazi i Crkva na Ružici pa do Jablanovog Vrha, odakle se vidi ,,pola” Crne Gore; Savino Jezero, Lipovski Katuni … Sem što su se zainteresovali da naprave vojno strelište i mjesto za uništavanje naoružanja na jednoj preljepoj lokaciji u blizini Savinog Jezera koje je jedino vodoizvorište u tom dijelu i samim tim ta ista voda izvire u kolašinskom selu Lipovo i sa nje je napravljen vodovod za selo. Nadam se da će biti dovoljno svjesti da se ne uništi takav dar prirode!”

    I za kraj smo ga pitali da nam otkloni nedoumicu sa geografskih karti- Sinjajevina ili Sinjavina…

    ,,Samo ime Sinjajevina il Sinjavina, kako je sve manje zovu. Stariji  kažu da se nekad zvala tako ali za vrijeme rata kada su radjene vojne topografske karte neki Rus je upisao greškom Sinjajevina i od tad se tako piše na kartama, udžbenicima…”

    Pročitajte i ovo

    28,102FanovaLajkuj
    2,885PratilacaZaprati
    4PretplatnikaPretplatite se

    Povezani članci