More

    Planirano davanje u zakup Ade Bojane, gradiće se najmanje jedan luksuzni hotel

    Vlada Crne Gore planira da u dugoročni zakup da Adu Bojanu. Planirana je valorizacija dijela lokaliteta, sa davanjem prava na razvoj i upravljanje jedinstvenim, visoko-kvalitetnim turističkim kompleksom koji nudi niz aktivnosti za odmor i rekreaciju.

    Predviđeno je da budući hotelsko turistički kompleks ima najmanje jedan hotel, standarda četiri plus ili pet zvjezdica, kojima će upravljati renomirani međunarodni turistički operater ili operateri, navodi se u Predlogu plana privatizacije za 2019. godinu koji je danas razmatrala Vlada.

    Pored toga, analiziraće se mogućnost gradnje vila i drugog rezidencijalnog smještaja za dugoročni zakup, kao dio jednog integralnog plana. Razvoj kompleksa planiran je na sjeverozapadnom dijelu ostrva (dio kapaciteta je potrebno odvojiti za nudistički centar) uz pješčanu plažu. Lokacija obuhvata i zonu vegetacije na dinama u zaleđu plaže, rezervat prirode (u jugoistočnom dijelu) sa šumama, močvarama i livadama.

    Planirana je, kako piše u Planu, i turistička valorizacija lokaliteta obuhvaćenih Prostornim planom posebne namjene “Bjelasica i Komovi” – Cmiljača i Žarski. Cmiljača se nalazi u sjevernom dijelu područja Bjelasice na teritoriji opštine Bijelo Polje u sjeveroistočnom dijelu zone planinskog centra Žarski na 1.620 metara nadmorske visine, sjeverno od ski terena i njena površina iznosi 7,5 hektara.

    Vlada ove godine planira da privatizuje Institut “dr Simo Milošević” AD – Igalo,  HG “Budvanska rivijera” AD Budva,  “Castello Montenegro” AD – Pljevlja, te “Institut za crnu metalurgiju” AD – Nikšić.

    Javni poziv za prodaju 56,4806 odsto akcijskog kapitala Instituta dr Simo Milošević AD Igalo je objavljen 16. oktobra 2018. godine sa rokom za dostavljanje ponuda do 14. januara. U predviđenom roku dostavljena je jedna ponuda i to od strane Konzorcijuma Philibert, a.s. i Vile Oliva d.o.o.

    Kako se navodi u Vladinom planu, osnovni cilj privatizacije predstavlja povećanje konkurentnosti i efikasnosti funkcionisanja društava, podsticanje stranih ulaganja i preduzetništva u svim oblastima, povećanje zaposlenosti i poboljšanje životnog standarda.

    Vlada je objavila i spisak turističkih lokaliteta koje planira da valorizuje  kroz model davanja u dugoročni zakup.

    Na spisku lokalita su uvala Masline, Utjeha za rt Odrač, Bušat u Baru, lokalitet koji se nalazi između Njivica i ušća Sutorine u Herceg Novom, Donja Arza, lokalitet “Kabala for” u Herceg Novom, lokacija “Mrkovi – Bijela Stijena“ , Luštica, kao i Tturistički kompleks Ecolodge Lovćen, Nacionalni park Lovćen, Cetinje.

    Izvor: CdM

    Pročitajte i ovo

    28,102FanovaLajkuj
    2,885PratilacaZaprati
    4PretplatnikaPretplatite se

    Povezani članci