More

    ALEKSANDAR OD JUGOSLAVIJE

    Aleksandar Ujedinitelj, uprkos greškama koje je pravio, piše Vuk, bio je najbolji političar kojeg je Srbija imala; ubijen je u Marseju 1934. a kako Vuk piše, znao je da će biti ubijen.

    Drašković se baš potrudio da obasja lik Aleksandra Karađorđevića, sina Kralja Petra. U Draškovićevom djelu pod naslovom „Aleksandar od Jugoslavije“ (koje je nedavno objavila „Laguna“), možemo pročitati da je upravo taj kralj Srbije ustanovio Jugoslaviju, od Vardara do Triglava. A sa svojom ženom, kraljicom Marijom, najviše je volio da ide na Bledsko jezero.

    Teške su bile muke kralja Aleksandra. Osim sukoba koji je imao sa svojim starijim bratom, princem Đorđem, koga su proglasili za ludaka, morao je da se „obračunava“ i sa poslanicima u Skupštini. Po Vuku, u ovom, djelu, Stjepan Radić, je bio vrlo umna ličnost, a Račić (Srpska radikalna stranka) je pucao u njega, i ne samo u njega, već u još nekoliko poslanika. Radić je dugo bio u bolnici i na kraju je preminuo.

    Vratimo se na princa Đorđa, koji je, kao stariji brat, trebalo da bude regent. Drašković ne navodi knjigu „Istina o mom životu“. Tamo, u toj knjizi, princ Đorđe, vrlo vispreno objašnjava svoje stavove i tvrdi da su ga neopravdano proglasili ludakom. Siguran sam da je Vuk Drašković, pomno istražujući, našao i vulgarna pisma princa Đorđa upućenih njegovom bratu Aleku.

    Iz ove knjige ćemo saznati da je Aleksandar imao i vanbračno dijete sa nekom Francuskinjom.

    Drašković, sa neskrivenom simpatijom prema kralju Aleksandru, otkriva još mnoge tajne vezane za ovog Ujedinitelja. Njemu, Aleksandru, je bilo najvažnije da ujedini Južne Slovene. Kasnije, posle II sv. rata, ni Tito nije htio da „razbije“ Aleksandrovu zemlju. Volio je da vlada u zemlji koja je tada bila četvrta po veličini u Evropi. Nažalost, posle Tita stigao je Milošević. On je htio da od čitave Jugaslavije napravi Srbiju. To mu nije pošlo za rukom. Sada imamo šest (plus jednu) državu.

    Aleksandar Ujedinitelj, uprkos greškama koje je pravio, piše Vuk, bio je najbolji političar kojeg je ova zemlja imala. Ubijen je u Marseju 1934. A, kako Vuk piše, znao je da će biti ubijen.

    Valja pročitati knjigu Vuka Draškovića. Iz nje ćemo saznati mnoge pojedinosti vezane za jednu od najlepših zemalja u Evropi.

    Izvor: Dragan Bajović, portal Krug

    Pročitajte i ovo

    28,102FanovaLajkuj
    2,885PratilacaZaprati
    4PretplatnikaPretplatite se
    Prethodni tekst
    Sledeći tekst

    Povezani članci