More

    Klinika Optimal besplatno obezbjeđuje najneophodnije operacije oka

    Oftamološka klinika Optimal uspostavila je saradnju sa humanitarnom organizacijom 28. jun iz Kanade, koja će obezbijediti besplatne operacije oka za pacijente kojima je najneophodnija, saopštila je generalna menadžerka te zdravstvene ustanove Anja Zečević.Ona je, na stručnom skupu oftamologa, kazala da prijave za operaciju oka počinju danas i da će trajati do 30. novembra, prenosi PR Centar.

    Kako je navela,prijave se mogu poslati na , kao i putem e-mail adrese .

    Prema riječima Zečević, cilj stručnog skupa oftamologa, koji četvrtu godinu okuplja eminentne stručnjake iz oblasti oftamologije u Crnoj Gori, jeste unaprjeđenje i razmjena iskustava.

    Kako je kazala, kroz predavanja i razmjenu iskustava unaprjeđuje se oblast oftamologije.

    „Mi smo se opredijelili za saradnju sa humanitarnom organizacijom iz Kanade, kako bi obezbijedili operacije oka onima kojima je to najpotrebnije, odnosno pacijentima koji su najugroženiji, a koji ne mogu da priušte operaciju“, rekla je Zečević.

    Prema njenim riječima, humanitarna organizacija 28. jun je jedina organizacija na Balkanu sa konsultativnim statusom pri Ujedinjenim Nacijama (UN).

    Predsjednik odbora organizacionog skupa i doktor medicinskih nauka, Sergej Alpatov, kazao je da su na stručnom skupu, koji se zasnivao na predavanjima i iskustvima iz Crne Gore, prisustvovali skoro svi oftamolozi iz države i da je to važan događaj za razvoj i saradnju stručnjaka.

    „Imali smo predavanja o liječenju pacijenata sa kataraktom, glaukomom, oboljenjem zadnjeg segmenta oka. Predavanje koje sam ja održao ticalo se istraživanja koje smo sproveli u Crnoj Gori, a koje je trajalo dvije godine“, rekao je Alpatov.

    On je naveo da je istraživanje o liječenju specifičnog oboljenja oka pokazalo koliko je efikasna laserska korekcija vida i da li je efekat nakon operacije trajan.

    „Ovaj vid intervencije je moguć ne samo u standardnim slučajevima, liječenja kratkovidosti, dalekovidosti i astigmatizma, već i u komplikovanijim slučajevima, kao i u slučaju pacijenta sa degeneracijom atrofije rožnjače“, objasnio je Alpatov.

    Članica odbora Crnogorskog oftamološkog društva (COFD) i specijalista oftamolog Edita Files Bradarić istakla je da je skup koristan jer je obuhvatio različite teme i probleme sa kojima se oftamolozi suočavaju u praksi.

    „Ja sam imala vrlo aktuelnu temu, vitrektomija u liječenju dijabetičnog makularnog otoka. Svi znamo da su očne komplikacije, uz dijabetes, vodeći razlog gubitka vida u razvijenim zemljama. Govorila sam o jednom vidu liječenja, a to je hirurška intervencija“, rekla je Files Bradarić.

    Ona je navela da je svojim predavanjem htjela da ukaže ostalim oftamolozima da određeni slučajevi mogu biti uspješno riješeni hirurškom intervencijom.

    „Operacije vitraktomije sprovode se na našoj klinici i zahvaljujući ugovoru sa Fondom mnogi pacijenti mogu priuštiti tu operaciju na našoj klinici“, dodala je Files Bradarić.

    Specijalista oftamologije Haris Kujundžić kazao je da je, prema podacima Eurostat-a, operacija katarakte zajedno sa kolonoskopijom najčešća operacija i medicinska intervencija u Evropi, ali i u Crnoj Gori.

    „Katarakta značajno utiče na vidnu funkciju, pa samim tim i na kvalitet života pacijenata. Poznato je da je mnogo veći broj padova i preloma kod pacenata sa kataraktom, češće izazivaju saobraćajne nesreće, a takođe katarakta utiče na mentalno zdravlje i pogoršava nesanicu“, objasnio je Kujundžić.

    On je naglasio da je operacija katarakte vrlo dostupna pacijentima u Crnoj Gori i da se nakon obavljene operacije poboljšava njihova vidna funkciija, kao i kvalitet života.

    Pročitajte i ovo

    28,102FanovaLajkuj
    2,885PratilacaZaprati
    4PretplatnikaPretplatite se

    Povezani članci