More

    NOĆ SKUPLJA VIJEKA! (VIDEO)

    Na tom Mundobasketu 2002. u Indijanapolisu, mi smo do čuvenog meča sa Amerikancima doživjeli dva poraza. Ali, ono što smo doživjeli baš na ovaj dan, petog septembra, dugo je ostalo nemjerljivo u našim košarkaškim radostima!

    Posle laganog zagrijevanja protiv Angole (113:63), uslijedilo je buđenje. Španija je uz 25 poena koje je postigao Pau Gasol dobila selekciju tadašnje SR Jugoslavije sa 71:69. Pobjeda nad Kanadom (87:71) svrstala nas je na drugo mjesto grupe pred drugu fazu. A u njoj, novi šok – poraz od Portorika (85:83), i nezaustavljivi centar Danijel Santijago, sa 31 poenom, deset skokova i dvije blokade.

    Ekipa Svetislava Pešića, koju su činili kapiten Dejan Bodiroga a potom, po brojevima, Dejan Koturović, Žarko Čabarkapa, Igor Rakočević, Predrag Stojaković, Vladimir Radmanović, Marko Jarić, Predrag Drobnjak, Vlade Divac, Miloš Vujanić, Dejan Tomašević i Milan Gurović, morala je, dakle, težim putem.

    Kako su Amerikanci bili drugi u svojoj, a mi treći u našoj grupi, baš na ovaj dan, 5. septembra 2002. u Konsiko fild hausu, koji se više i ne zove tako, u četvrtfinalu u Indijanapolisu su se jedni naspram drugih našli naši i… naši najveći takmaci.

    Sa jedne strane Pešićevi momci, sa druge NBA ekipa – Majkl Finli, Baron Dejvis, Andre Miler, Džermejn O'Nil, Antonio Dejvis, Pol Pirs, Redži Miler, Šon Merion, Džej Vilijams, Ben Valas, Elton Brend i Raef Lafrenc. Prva četvrtina – egal (20:20). Druga, mi bolji (20:16). Ali, na kraju treće, Amerikanci su vodili, 58:52. I onda, drama. Ali, sa sve onim šmekom koji ovdašnja košarka donosi. “Evropske” finte Bodiroge, Jarićeva slobodna bacanja u finišu, trojke Peđe Stojakovića, a naročito Milana Gurovića.

    U Jugoslaviji se te noći nije spavalo. Meč je počeo dva sata iza ponoći po našem vremenu, a završio se pred zoru. Završio se – istorijskim trijumfom “plavih” od 81:78. I slavljem koje se proteglo na cijeli dan.

    Uslijedio je potom još jedan stepenik, pobjeda nad Novim Zelandom (89:78) u polufinalu, da bi u dramatičnoj borbi za zlato pala i Argentina, posle produžetka je bilo 84:77.

    Prvaci svijeta. Jugoslavija…

    Blic.rs

     

    Pročitajte i ovo

    28,102FanovaLajkuj
    2,885PratilacaZaprati
    4PretplatnikaPretplatite se

    Povezani članci