More

    Nakon pola vijeka otvorena kuća Iva Andrića u Herceg Novom! (FOTO)

    Obnavljanju Kuće Nobelovca se pristupilo detaljno, ozbiljno i posvećeno, te je ona sada otvorena kao objekat u rekonstrukciji.

    ,,Kuća nobelovca Iva Andrića jedinstveni je objekat nemjerljive kulturološke vrijednosti, ne samo za Herceg Novi, već i za region”, kazao je predsjednik opštine Herceg Novog Stevan Katić na otvaranju Kuće koja će biti mjesto sjećanja na život i djelo pisca, mjesto kulture i susreta umjetnika.

    Pogledajte galeriju fotografija:

    ,,Započet je projekat revizalizacije, koji će u fazama trajati do 2020. godine, a za koji su obezbiješenja sredstva iz Evropske unije. Do sad su urađeni hitni radovi na očuvanju i uređenju objekta, a programi pripremljeni za ovo ljeto prvi su korakda ovo postane kuća sjećanja na piščev život i djelo, mjesto kulture i susreta umjetnika, na ponos Novljana i zadovoljstvo svih koji posjete naš grad”, kazao je predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić.

    Otvaranjem Kuće Iva Andrića na malom prostoru postoje tri objekta koja su posvećena značajnim ličnostima Herceg Novog, a ova, Topaljska tura, zaokružena je godini kada grad obilježava tri vijeka od osnivanja Topaljske komunitadi, preteče današnje Opštine Herceg Novi.

    ”U nekoliko stotina metara imati dom jednog Andrića i Mirka Komnenovića i školu u kojoj je učio Njegoš privilegija je kojom može da se pohvali samo jedan grad na svijetu – Herceg Novi. Srećan sam što tu čast konačno vrijednujemo na pravi način”, kazao je predsjednik Opštine.

    Svečanom otvaranju kuće prethodilo je potpisivanje sporazuma o saradnji u oblasti kulture i obrazovanja između dva Andrićeva grada – Herceg Novog i Višegrada, čime je slavni pisac ponovo povezao dvije opštine…

     

    Pročitajte i ovo

    28,102FanovaLajkuj
    2,885PratilacaZaprati
    4PretplatnikaPretplatite se

    Povezani članci