More

    KO ĆE BITI PRVAK SVIJETA? (ANKETA)

    Mundijal u Rusiji ulazi polako u završnu fazu. Iza nas je 56 utakmica, a u prethodna četiri dana odigrano je svih osam duela osmine finala, nakon kojih je u trci za “Zlatnom boginjom“ ostalo osam timova.

    Prvog dana eliminacione faze viđen je pravi fudbalski spektakl u duelu Francuske i Argentine. Preokreti, prelijepi golovi, mnogo strasti na tribinama i majstorskih poteza na terenu, krasili su prvi meč osmine finala. Fudbal je toga dana definitivno bio pobjednik, ali i “Galski pjetlovi“ predvođeni sjajnim 19-godišnjim Kilijanom Mbapeom, koji je svojim nastupom postidio mnogo iskusnije kolege. Napravio je sjajan solo prodor kada je srušen pred golom Argentinaca, čime je za svoj tim izborio jedanaesterac, a kasnije je sa dva gola i direktno doprinio trijumfu svoje ekipe.

    Meč su obilježili i fenomenalni golovi Di Marije na jednoj i Pavarda na drugoj strani, pa su fudbalski sladokusci nakon ovog okršaja, u kojem je Francuska slavila rezultatom 4:3, mogli komotno da se slože da je to bio najbolji meč na prvenstvu do sada.

    U drugom okršaju jedne južnoameričke i jedne evropske reprezentacije toga dana, Urugvaj je na koljena bacio Portugal u meču u kojem se nijesmo mogli nagledati prelijepog fudbala. “Urusi“ kao da su protiv bezidejnog šampiona Starog kontinenta igrali samo onoliko koliko je bilo dovoljno za pobjedu. Ipak, nije baš bilo tako jednostavno, i pored toga što je tako izgledalo, jer su takvom dojmu doprinijeli prije svega potezi Kavanija, strijelca oba gola. Na kraju ostaje podatak, da su oba susreta riješile zvijezde PSŽ-a, a najbolji igrači današnjice, Mesi i Ronaldo, morali su da pakuju kofere istog dana i mnogo ranije nego što su imali u planu.

    Prvi dan jula donio nam je manje kvaliteta, ali mnogo više neizvjesnosti nego što ih je bilo na startu osmine finala. Španija nije opravdala ulogu favorita protiv domaćina, u pojedinim trenucima igrala je toliko inferiorno, tako da šampioni iz 2010. uopšte nijesu ličili na onu moćnu ekipu koja je do nedavno vladala evropskim i svjetskim fudbalom. Rusija je pametno iskoristila ukazanu priliku, a junak utakmice nakon penal ruleta bio je pogađate golman “Zbornaje“ Igor Akinfejev.

    I meč između Hrvatske i Danske odlučivali su jedanaesterci. Hareide je postavio dobru taktiku protiv “Kockastih“ i nije im dozvolio da sa razigraju kao protiv Argentine, vjerovatno potajno ciljajući penale, uzdajući se za taj dio u svog golmana Kaspera Šmajhela. Sin legendarnog Pitera uspio je Modriću da odbrani penal u posljednjem minutu produžetaka, a zaustavljao je i dva šuta u penal seriji Hrvatima. Ipak, na drugoj strani je bio raspoložen i Subašić, koji je nakon tri odbrane postao apsolutni heroj nacije te večeri.

    Meksiko je u svojoj istoriji dva puta uspio da dođe do četvrtfinala i oba puta je to bilo kada je bio domaćin prvenstva. S obzirom da se ni ovaj Mundijal ne igra na njihovom tlu, ponovo im je krajnji domet bila osmina finala. Protiv sebe su imali glavnog favorita, tim Brazila, koji iako još ne igra na očekivanom nivou, ipak uspijeva da ostvari cilj. Petostruki šampion je slavio sa 2:0, a nakon meča na meti javnosti našla se glavna zvijezda tima, Neimar, koji je nastavio sa svojim teatralnim padovima, što je igru kompletnog tima bacilo u drugi plan. Pravi ispit Brazilci će imati u četvrtfinalu gdje ih čeka Belgija.

    Tim koji u svom sastavu ima toliko klase morao je da juri rezultat protiv veoma hrabrih i borbenih Japanaca. Ne bi dobro bilo za fudbal da su “Samuraji“ napravili senzaciju nad odličnim timom Belgije, jer ne posjeduju kvalitet za samu završnicu, ali im se mora ukazati respekt na svemu što su pružili u ovom meču. Poveli su sa 1:0 i nijesu stali, pa su postigli i drugi gol i opet nijesu stali. Primili su onda i tri gola, ali su nam sa protivnikom pružili poluvrijeme za pamćenje.

    Par koji su činile objektivno dvije najlošije ekipe od svih onih koje su se našle među 16 najboljih, zasluženo je pripao Šveđanima. Višak kalkulisanja je okarakterisao duel Švajcarske i Švedske, jer su to vidjeli kao jedini način da se napravi pozitivan rezultat u nedostatku klase. Rezultat svega jeste trijumf u ovom momentu boljeg tima, dok je Švajcarcima preostalo da se zadovolje plasmanom u drugi krug.

    Na kraju, meč od kojeg se mnogo očekivalo, a koji je pružio premalo. Kolumbijci, iako su u duel sa Englezima ušli bez Džejmsa Rodrigeza, definitivno nisu mogli da odigraju na onom nivou kao prije četiri godine u Brazilu. Englezi opet bezidejni, ali su uspjeli steći prednost golom kapitena Kejna sa bijele tačke. Ni to nije uspjelo da rasplamsa igru, ali je Kolumbija uspjela u posljednjem minutu doći do gola i produžiti sebi nadu. Otišlo se u produžetke, a zatim i penale, u kojima je “Gordi albion“ napokon razbio maler i ostvario plasman među osam najboljih.

    Ostalo je da se odigra još osam utakmica. Sada slijede dva dana pauze, a onda kreću i borbe za polufinale. Prvog dana, odnosno 6. jula okršaj će imati Urugvaj i Francuska, odnosno Brazil i Belgija, a dan kasnije Švedska će igrati protiv Engleske i Rusija protiv Hrvatske.

    KOJA ZEMLJA ĆE BITI ŠAMPION SVIJETA?

    Pogledaj rezultate

    Loading ... Loading ...

    Pročitajte i ovo

    28,102FanovaLajkuj
    2,885PratilacaZaprati
    4PretplatnikaPretplatite se

    Povezani članci