More

    Fali 900 berača grožđa na Ćemovskom polju

    Kompaniji Plantaže za berbu vinskog grožđa na Ćemovskom polju biće od avgusta do kraja septembra potrebno od 800 do 900 sezonskih radnika, kazao je za Pobjedu direktor vinogradarsko-voćarske proizvodnje Dušan Kankaraš.

    On napominje da će berba krenuti ranije zbog povoljnih klimatskih uslova.

    Dio vinograda od oko 700 hektara braćemo mašinama. Imamo samohodni kombajn koji mijenja 150 radnika i dva vučena koja mijenjaju 100 radnika, ali nas brine što preostalih 900 ne možemo naći u Crnoj Gori. Već smo počeli da zovemo iz Makedonije, Srbije, BiH i sa Kosova”,  ističe Kankaraš i dodaje da su uslovi za sezonce dobri.

    Ističe da se prosječna zarada kreće od 15 do 20 eura dnevno, obezbijeđena su dva obroka, a ljudima koji sa strane dolaze plaćaju autobusku kartu.

    Ljudi koji žele da rade ovaj posao ne moraju da imaju predznanje, biće im obezbijeđena trodnevna obuka”,  ističe sagovornik Pobjede.

    Površina vinograda na Ćemovskom polju od 2.310 hektara i devet miliona čokota čine ga najvećim vinogradom u Evropi u jednom kompleksu.

    Kankaraš tvrdi da je vinograd u dobrom stanju i da nema bolesti i štetočina.

    On je dodao da se očekuje 20 miliona kilograma grožđa, od čega 18 miliona kilograma vinskih sorti i dva miliona kilograma stonog grožđa.

     

     

    Pročitajte i ovo

    28,102FanovaLajkuj
    2,885PratilacaZaprati
    4PretplatnikaPretplatite se

    Povezani članci