More

    Ona vas čuva na podgoričkim bazenima (VIDEO)

    Nakon zime na zatvorenom, rekreativci su se nakon prvog juna prebacili na otvoreni bazen, na jako podgoričko sunce.

    Razgovarali smo sa Jovanom Vujačić, spasiocem na podgoričkim bazenima, o ambijentu, pravilima, incidentnim momentima.

    Na ideju da bude spasioc, sasvim slučajno je došla. Za sebe kaže da je veliki ljubitelj plivanja, pruzanje pomoći joj pričinjava čast i zadovoljstvo. Iako kod nas ima malo žena spasioca riješila je da razbije predrasude i pokaže da su žene, koliko i muškarci, sposobne  da rade ovakav posao.

    Jovana  nam je rekla da se, otvaranjem otvorenog bazena, obim posla i broj kupača za krattko vrijeme naglo povećao.

    ,,Puno je više kupača sada, nego na zatvorenom u proteklom periodu, pogotovo u popodnevnom terminu od 14:00-19:00 časova, kada se ljudi vrate sa posla i djeca iz škole.”

    Jovana nam je rekla da najviše posla ima sa najmlađima, koji se, čini se, ne mogu odvići od skakanja, tako da cijela ekipa ima puno posla u zabrani i edukaciji – poštovati pravila na bazenu…

    ,,Skakanje, trčanje, sve te aktivnosti na klizavom dijelu oko bazena su zabranjene iz bezbjednosnih razloga, da se neko ne bi povrijedio. Najbolje je preventivno djelovati, što se ja i moja ekipa maksimalno trudimo, često i uz pomoć ekipe iz obezbjeđenja. Tu su da riješe svaku vrstu neprijatnosti koja nas može zadesiti.”

    Jovana je u dosadašnjem radu na bazenu imala dvije vanredne situacije i intervenisala odvažno, staloženo, profesionalno. Opisala nam je i šta se tačno dogodilo:

    ,,Imala sam dvije situacije, bile su to manje intervencije, u pitanju su bile dvije djevojčice, od 8-10 godina, koje su bez pratnje roditelja došle na bazen… Intervenisala sam kako sam najbolje mogla, spriječila bilo kakav vid neprijatnosti, brzo, efikasno i naravno bez panike.

    To je trajalo nepunih minut, izgubile su snagu i počele da gutaju vodu, gdje sam ja odmah ušla u vodu i izvukla ih iz bazena…To su situacije u kojima djeluješ smireno, smišljeno bez panike i tako da spasiš nečiji život. Bilo to sa ili bez spasilačkih sredstava, to ocjenjujemo sami, zavisno od situacije. U ovom slucaju su bila djeca, pa sredstva i nisu bila toliko potrebna” , kazala nam je Jovana.

    Pomažeš instruktorima plivanja u školi koja se organizuje za neplivače. Kako si zadovoljna rezultatima s početnicima?

    ,,Ponekad se nadjem i u školici plivanja jer mi prija rad sa djecom. Uglavnom su to djeca koja već znaju da se održavaju na vodi, pa razrađujemo razne tehnike plivanja, neke skokove i tako dalje. Početnicima smo jako zadovoljni, ima dosta djece sa velikim potencijalom, a najbitnije je da svi uživaju u vodi, i da se privikavaju na zdrav stil života”, rekla je Jovana za kraj razgovora i naglasila da bazeni predstavljaju odličnu, zdravu ponudu u našem gradu i pozvala sve da iskoriste slobodno vrijeme, i ako niste do sad da posjetite zatvoreni  i otvoreni bazen.

     

    Pročitajte i ovo

    28,102FanovaLajkuj
    2,885PratilacaZaprati
    4PretplatnikaPretplatite se

    Povezani članci