More

    Ruka koja je ispisala istoriju fudbala! (VIDEO)

    Armando Dijego Maradona. Živa legenda fudbala. Uz Pelea zvanično najbolji igrač svijeta svih vremena. Osvajač Svjetskog prvenstva sa Argentinom 1986.

    Rođen je 30. oktobra 1960. u Buenos Airesu. Usmjeren je kao veoma mlad na fudbal, ali je zabrinjavala njegova sićušna građa. Deset dana prije 16. rođendana odigrao je svoj prvi profesionalni meč, a nakon tri odlične sezone za Argentinos juniorse, uslijedilo je utrkivanje evropskih velikana za mladim Dijegom.

    Ostao je ipak u Argentini do 1981. nastupajući za Boku Juniors, a u dresu Barselone je debitovao na evropskom tlu. Božanski status stekao je u Napoliju, sa kojim se dva puta popeo na “krov” Apenina, a u Napulj je donio i prvi evropski trofej, tadašnji Kup UEFA.

    Za reprezentaciju je debitovao 1977. godine,  ali za Mundijal 1978. nije uvršten u spisak tadašnjeg selektora Luisa Cezara Menotija. Predvodio je juniorsku reprezentaciju Argentine 1979. koja je u Japanu postala prvak svijeta. Na najvećoj smotri reprezentativnog fudbala debituje u Španiji 1982, a u besmrtnost je ušao četiri godine kasnije u Meksiku.

    Na tom Mundijalu ostaće upamćena njegova rola u meču sa Engleskom. Postigao je dva gola. Jedan je dao rukom (Božja ruka), a drugi nakon što je predriblao polovinu protivničkog tima.

    Argentinci su na tom prvenstvu, u dramatičnom finalu, savladali ekipu Zapadne Njemačke rezultatom 3:2 i drugi put u istoriji osvojili Zlatnu boginju.

    Nastupao je i na Mundijalima 1990. i 1994. U Italiji je stigla osveta od Njemačke, koja je “Gaučose” porazila u finalu 1:0, dok je u SAD-u bio pozitivan na doping testu, pa je ranije od ostalih saigrača morao kući.

    Poslednji put kada je zajedno plakala cijela Jugoslavija (VIDEO)

    Maradona je imao brojne afere tokom karijere, a  najčuvenija je ona sa kokainom. Prvi put je bio pozitivan na ovu drogu 1991. godine, zbog čega je dobio suspenziju 15 mjeseci neigranja. Godine 1994. je izašao na naslovnice novina i zbog toga što je jednog novinara gađao iz vazdušne puške.

    Veliki prijatelj je bio sa Fidelom Kastrom, a film o najvećem argentinskom fudbaleru, na lično insistiranje Maradone, snimio je srpski reditelj Emir Kusturica.

    Izvor: Mundijal.me

    Pročitajte i ovo

    28,102FanovaLajkuj
    2,885PratilacaZaprati
    4PretplatnikaPretplatite se

    Povezani članci