More

    Castellana tužila Hipotekarnu banku: Nezakonito nam uzeli 95.000 eura

    Kompanija Castellana iz Podgorice i Hipotekarna banka su u sudskom sporu jer je banka na ime prijevremene otplate kredita od Castellane naplatila 95.111,87 eura.

    Današnje suđenje u Privrednom sudu je odloženo jer se nisu pojavili predstavnici Hipotekarne banke.

    “Kompanija Castellana tužila je Hipotekarnu banku jer im je za naknadu prijevremene otplate kredita naplatila 95.111,87 eura i dostavila fakturu bez broja, te zaračunala naknadu od tri odsto, što je suprotno Ugovoru o kreditu sklopljenog 2015. godine, koji je Castellana podigla kod Hipotekarne banke”, navodi se u tužbi u koju je CdM imao uvid.

    Punomoćnik kompanije Castellana, advokat Dragoljub Petrović, ističe da Hipotekarna banka u Ugovoru koji je sklopljen, nije navela kolika je tarifa za prijevremenu otplatu kredita.

    Castellana i Hipotekarna banka su 2. septembra 2015. zaključili ugovor o kreditu, u iznosu od 3.350.000 eura, po kamatnoj stopi od 8,91 odsto.

    Kompanija Castellana je u maju 2016. kod druge banke podigla kredit, i potom prijevremeno otplatila kredit Hipotekarnoj banci. Na taj korak u Castellani su se odlučili jer je kako navode u tužbi, kamatna stopa po navedenom ugovoru o kreditu kod Hipotekarne banke bila ogromna.

    Tužena banka je prilikom prijevremene otplate kredita, Castellani sa računa uzela, bez prethodne najave, 95.111,87 eura, i dostavila fakturu bez broja od 13. maja, 2016. godine, sa naznakom “naknada za prijevremenu otplatu-osnovica 3.170.395,71”.

    “Tuženi je očigledno po svom nahođenju odredio procenat naknade za prijevremenu otplatu, iako odluka o tarifi naknada banke nije bila integrisana u Ugovoru o kreditu. Iako u članu Ugovora piše da ta odluka čini integralni dio ugovora, ona nije bila poznata tužiocu, niti se isti na bilo koji način saglasio sa tolikim procentom naknade. Istim članom Ugovora o kreditu (član 5, tač. 5,5), propisana je ugovorna kazna u iznosu od 1 odsto od iznosa preostalog duga”, piše u tužbi.

    Vlasnik Castellane Anton Vuljaj je  kazao da su se nakon dužeg vremena odlučili da podnesu tužbu i da je spreman da se žali i Sudu u Strazburu.

    “Nakon dužeg perioda, odlučili smo se da pokrenemo tužbu, jer ne postoji drugi način, na koji možemo nadoknaditi štetu koju nam je ova banka napravila. Nećemo odustati od tužbe, ja sam spreman da se žalim i Strazburu, ali iskreno se nadam da za time neće biti potrebe, jer vjerujem u rad nadležnog Suda“, rekao je Vuljaj za CdM.

    Castellana se preko svog punomoćnika obraćala Hipotekarnoj banci, kako bi nastali problem eventualno riješili dogovorom, ali im tuženi nije odgovorio.

    “Ovakvim postupanjem tužene banke, tužiocu je nanijeta šteta, jer je tuženi po svom nahođenju, i očigledno po njemu poznatoj tarifi, od tužioca uzeo 95.111,87 eura”, zaključio je advokat Petrović.

    Izvor: CDM

    Pročitajte i ovo

    28,102FanovaLajkuj
    2,885PratilacaZaprati
    4PretplatnikaPretplatite se

    Povezani članci