More

    Revitalizacija i pošumljavanje podgoričkih brda! (FOTO)

    Devastirani lokaliteti, požari i sam položaj podgoričkih brda zahtijevaju njihovu konstantnu revitalizaciju i pošumljavanje kako bi ona bila oaze za sve one koji imaju poseban osjećaj za prostor i prirodu!

    U ljetnjem periodu kada temperature u našem gradu dostižu i 50 stepeni pošumljena brda bi trebala da budu pojas koji ,,rashlađuje” grad, ali mnoga od njih, onako gola, čini se, još više privlače toplotu. Osim što bi bili stvoreni novi prostori za rekreaciju, osjetio bi se i bitan uticaj  na ublažavanje klime.

    Konkretno, Gorica je bila gola nakon Drugog svjetskog rata, nije bilo nijednog drveta, ali je organizovanje radnih akcija pedesetih godina, učinilo da je ona danas omiljeno izletište i pluća grada u njegovom samom centru.

    Nova lokalna vlast, ko je god predstavljao, bi ovaj ekološki i klimatski aspekt trebala uzeti u obzir, kako bi glavni grad, uslijed sve veće gustine  saobraćaja prodisao, da bi se smanjile ljetnje žege, a Ljubović, Gorica, Dajbabska gora, Malo brdo, Hum, Vranjina, Vranjska Gora  i druga manja brda bila pokriivena šumom. Makar za naredne generacije…

     

     

    Pročitajte i ovo

    28,102FanovaLajkuj
    2,885PratilacaZaprati
    4PretplatnikaPretplatite se

    Povezani članci