More

    Počinje drugo poluvrijeme

    Neizgovorena istina je da su za opoziciju lokalni izbori, naročito oni u glavnom gradu, od veće važnosti od nedavno završenih, predsjedničkih. Iz razloga što bi se osvajanjem vlasti u Podgorici, Pljevljima i eventualno u još nekoj od  opština, stvorio određeni balans i protivteža dominaciji vladajuće koalicije na državnom nivou.

    U suprotnom, pobjede DPS-a u većini opština  bi potpuno obesmislila bojkot Skupštine  od strane građanske opozicije  i donijela vladajućoj koaliciji stabilnost, makar srednjoročno, do narednih parlamentarnih izbora za dvije i po godine.

    Toga su sve strane svjesne, pa će kampanja u odnosu na prethodne biti duža, sa više tenzija, sa većom izlaznošću. Na majskim izborima, za razliku od aprilskih predsjedničkih Dontov sistem igra veliku ulogu, pa se već krenulo sa predizbornim koalicijama, prebrojavanjima i pregrupisavanjem. Mobilizacija stranaka će biti  veća kada je riječ o lokalnim izborima, jer to za mnoge znači opstanak, što nije slučaj sa predsjedničkim izborima.

    DF i SNP će, najvjerovatnije  opet primijeniti upješno oproban recept iz Berana; Demokrate i Ura su već ozvaničili saradnju, predali listu i započeli obećavajuću kampanju; Draginja Vuksanović je u prvom poluvremenu odlično odigrala za SDP i vjerovatno Demos, koji sam nema šta da traži na izborima, dok bi se Prava Crna Gora eventualnim samostalnim izlaskom na izbore igrala sa živcima opoziciono nastrojenog građanstva, jer bi u slučaju neprelaska cenzusa partija sa takvim biračkim tijelom,  koalicija oko DPS-a bila siguran pobjednik; 2,8% nije dovoljno, treba makar 3,2.

    Glavni nosioc DPS kampanje biće Đukanović, koji  je na krilima ubjedljive pobjede već  15-og uveče poručio da nema opuštanja i da je pobjeda na lokalnim imperativ. Novi predsjednik i partijska mašinerija koju predvodi zasigurno neće ništa prepustiti slučaju, uostalom, trideset godina ,,igraju svaki meč kao da je poslednji“, uz svjesno podizanje tenzija, da su svi izbori istorijski i da je pobjeda  uslov opstanka države, što se marketinški i rezultatski pokazalo veoma efikasnim.

    S druge strane, lider opozicije, htjeli to ostali da priznaju ili ne, Aleksa Bečić, jedini je igrač na političkoj sceni,čija je kandidatura prethodne predsjedničke izbore mogla učiniti dramatičnim. To je danas svima u crnogorskoj opoziciji jasno. No, njihova tradicionalna nesloga je učinila svoje…

    Iako ga nema na odborničkoj listi, Bečić će zasigurno iznijeti  sav teret kampanje, upravo  na lokalnim izborima na kojima je bio političko otkrovenje prije četiri godine. Animiranje velikog broja apstinenata od strane koalicije Demokrate-Ura  je jedini način da se, uz podršku ostalih opozicionih partija pobijedi vladajuća koalicija.

    Opozicija na poluvremenu gubi, a odigrati na nju iz 1-2  prilično je hazarderski…

    Pročitajte i ovo

    28,102FanovaLajkuj
    2,885PratilacaZaprati
    4PretplatnikaPretplatite se

    Povezani članci