More

    Stiže li Milo Đukanović Josipa Broza Tita?

    Crna Gora se ne može pohvaliti lakom smjenjivošću vlasti, kako danas, tako ni tokom istorije. Tako, u poslednje tri decenije, živjeli smo u čak četiri države (SFRJ, SRJ, SiCG, Crna Gora), ali vlast se nije mijenjala.

    U susret nam dolaze predsjednički izbori a sedmostruki premijer, jednom predsjednik Crne Gore i predsjednik najmoćnije partije Milo Đukanović eventualnom pobjedom bi se značajno približio ,,ocu svih naroda i narodnosti” Josipu Brozu Titu, po dužini nečije vladavine na prostoru Crne Gore.

    No, da krenemo od onih sa ,,najdužim stažom”.

    Neprikosnoveni vladar, Kralj Nikola; bio je knjaz Crne Gore u periodu 1860—1910. i kralj u periodu 1910—1918. Vladao je Crnom Gorom punih 58 godina! 

    Uspostavljanjem Kraljevine SHS, njegov unuk, Aleksandar Karađorđević postaje kralj i vlada do atentata u Marseju…

    Josip Broz Tito, jugoslovenski komunistički revolucionar i državnik, obavljao je razne državničke funkcije od 1943. do svoje smrti 1980. godine. Od 1953. godine postaje doživotni predsjednik Jugoslavije. Vladao je Jugoslavijom, samim tim i Crnom Gorom 37 godina!

    Milo Đukanović, bio je komunistički omladinac i jedan od lidera socijalističke Crne Gore od 1989. do 1991. godine, predsednik vlade Crne Gore od 1991. godine, u više navrata i predsednik Crne Gore (1998—2002). Dugogodišnji je lider Demokratske partije socijalista Crne Gore, pa i pored toga što formalno u nekim trenucima nije bio u izvršnoj vlasti, period od gotovo tri decenije za nama može se uzeti kao njegova apsolutna politička dominacija. Sa eventualnim, novim petogodišnjim mandatom, praktično bi se izjednačio sa doživotnim predsjednikom SFRJ, po dužini vladavine.

    Ipak, višepartijski sistem sa lokalnim, predsjedničkim i parlamentarnim izborima, za razliku od gore pomenutih vladara, traži česte potvrde za svaki novi mandat…

     

     

    Pročitajte i ovo

    28,102FanovaLajkuj
    2,885PratilacaZaprati
    4PretplatnikaPretplatite se

    Povezani članci