More

    Oni su poznati ŠARANCI! (FOTO)

    Pleme Šaranci dalo je, kad je u pitanju hercegovački dio Crne Gore, mnoge znamenite ličnosti u svojoj istoriji. Neki od njih su, vojvode TRIPKO DŽAKOVIĆ, JOKSIM KNEŽEVIĆ i drugi.

    Danas, ima mnogo javnosti poznatih ljudi porijeklom iz ovog plemena. Neki su postali regionalno, a neki planetarno poznati. Nabrojaćemo neke od njih:

    MILOŠ RAONIĆ

    Miloš Raonić profesionalni je kanadski teniser crnogorskog porijekla. Rođen je u Titogradu, u Crnoj Gori, 27. decembra 1990. godine. Kada još nije napunio 4 godine, 1994. godine, njegova porodica je riješila da odseli u Kanadu. Roditelji su mu oboje inženjeri. Otac Dušan doktorirao je elektrotehniku, a majka Vesna je magistrirala mehaničko i računarsko inženjerstvo.

    VUK BOJOVIĆ

    Bojović vodi porijeklo iz sela Zminica gdje i provodi najranije djetinjstvo. Sa 3 godine, ostaje bez oca Luke, predratnog učitelja. Diplomirao je i magistrirao vajarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu.

    Bio je po diplomiranju prvo slobodni umetnik, zatim profesor u osnovnoj i srednjoj školi. Predavao je i u Višoj trgovačkoj školi u Beogradu, gde je od 1982. do 1986. godine bio direktor.

    Objavio je knjige: Priče iz zoo-vrta (1995), Priče iz zoo-vrta 1 (2005), Priče iz zoo-vrta 2 (2007) i monografije Beogradski zoološki vrt (2010). Koautor je knjige Kroz Beogradski zoološki vrt (2005. i 2011. drugo dopunjeno izdanje).

    Na funkciji direktora Beo zoo-vrta bio je od 1. maja 1986. godine do svoje smrti.

    Široj javnosti je postao poznat kada je krajem osamdesetih dva puta iz zoo-vrta bježao šimpanza Sami. U potjeri po ulicama i krovovima Beograda i ubjeđivanju šimpanze da se „preda“ najveću ulogu je imao Bojović. Taj događaj je on kasnije iskoristio da skrene pažnju na stanje u zoo-vrtu i da to stanje unaprijedi…

    12. jula 2017. mu je u Beo-zoo vrtu otkriven spomenik.

    VESELIN ŠLJIVANČANIN

    Veselin Šljivančanin rođen u Paležu na vrhovima kanjona Tare, 13. juna 1953. godine. Danas je penzionisani oficir JNA i VJ, jedan od komandanata jugoslovenskih snaga u bici za Vukovar. Završio je srednju školu u Sarajevu i vojnu akademiju u Beogradu.

    Haški tribunal ga je optužio 1995. godine zajedno sa Milom Mrkšićem i Miroslavom Radićem (Vukovarska trojka) kao i sa ondašnjim gradonačelnikom Vukovara Slavkom Dokmanovićem.

    Početkom 1996. unapređen je u čin pukovnika. Na Vojnoj akademiji u Beogradu predavao je taktiku. Penzionisan je oktobra 2001. Uhapšen je u Beogradu 13. juna 2003. godine a u Haški tribunal je izručen 1. jula. Suđenje je počelo oktobra 2005. godine.

    Nakon izdržane dvije trećine kazne Haški sud je oslobodio Veselina Šljivančanina 7.jula 2011. godine.

    MILAN ROĆEN

    Milan Roćen je rođen 23. novembra 1950. u Rasovi – Žabljak. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka – smjer novinarstvo na Univerzitetu u Beogradu. Govori ruski jezik. Karijeru je počeo kao novinar saradnik u beogradskoj “Ekonomskoj politici” (1976 – 1979), od 1979. Do 1982. Bio je stručno-politički saradnik u Sektoru za informisanje i propagandu Predsjedništva Centralnog komiteta Saveza komunista Crne Gore.

    Imenovan je za spoljnopolitičkog savjetnika Predsjednika Vlade Crne Gore 1997 – 1998., a zatim spoljnopolitičkog savjetnika Predsjednika Republike Crne Gore 1998 – 2003.

    Uoči referenduma o državno-pravnom statusu Crne Gore 2006. godine, gdje je u statusu Glavnog političkog savjetnika predsjednika Vlade Crne Gore postavljen za generalnog menadžera referendumske kampanje i koordinatora Centralnog štaba Bloka za nezavisnu Crnu Goru.

    Nakon obnove nezavisnosti, jula 2006. imenovan je za Glavnog savjetnika za politička i vojna pitanja predsjednika Vlade Crne Gore, koji je preuzeo i dužnost prvog ministra odbrane novonastale države. Poslije prvih parlamentarnih izbora održanih u nezavisnoj Crnoj Gori u novembru 2006. imenovan je za ministra vanjskih poslova.

    Imenovan je opet za Glavnog političkog savjetnika predsjednika Vlade Đukanovića krajem 2012. godine. Ovu funkciju obavljao je do kraja mandata Đukanovićeve Vlade u novembru 2016. godine. Penzionisao se na sopstvenu inicijativu, i nastavio politički angažman kao član Predsjedništva Demokratske partije socijalista Crne Gore…

    DOBRILO DEDEIĆ

    Nakadašnji funkcioner SNS-a Dobrilo Dedeić, koji je napustio tu partiju nakon što je ona preimenovana u Novu srpsku demokratiju, sa nekolicinom bivših članova osnovao je Stranku srpskih narodnjaka. SSN je u Herceg Novom odlučio da promijeni naziv i da se preregistruje u Srpsku listu. Danas oštro brani stavove Srba u Crnoj Gori, kandidovao se i za predsjednika države, i kako kaže biće poslednji predsjednik nezavisne Crne Gore…

    Pročitajte i ovo

    28,102FanovaLajkuj
    2,885PratilacaZaprati
    4PretplatnikaPretplatite se

    Povezani članci