More

    Danas je Svjetski dan spavanja: duže spavanje – duži život!

    Svjetski dan spavanja obilježava se isticanjem značaja uticaja sna.

    Aktivnosti vezane za Dan spavanja organizuje Komitet za spavanje Svjetskog društva koje se bavi ovim pitanjima sa ciljem da se skrene pažnja na problem nedostatka sna i posledice (ne)spavanja u različitim društvenim aspektima.

    Polako možete povećati prosjek sna u jednoj noći i tako produžiti život. Evo kako – nedostatak sna nadoknadite tokom vikenda. Voditelj istraživanja Torbjörn Akerstedt rekao je da ako vikendom duže spavate i cijeli dan se izležavate, zapravo produžavete, a ovakav tempo subotom i nedjeljom može poboljšati san tokom radne sedmice.

    Stručnjaci ipak upozoravaju da i ovo treba uzeti sa rezervom jer su neka istraživanja pokazala kako zapravo ne možete nadoknaditi izgubljeni san. Ono što naučnici znaju jeste da biste definitivno trebali spavati sedam do devet sati kako bi se psihički i fizički dobro osjećali, prenosi večernji.hr. No treba zapamtiti i kako svaki organizam treba određenu količinu sna. Neki ljudi mogu “preživjeti” i na puno manje sna, jer žive u drugačijim klimama i kulturama, ali premalo je ipak loše.

    Svjetski dan spavanja obilježava se svake godine u petak uoči proljećne ravnodnevnice i nije jedini “neobičan datum” u međunarodnom kalendaru.

    Na listi svjetskih dana koje su proglasile Ujedinjene nacije, ali i druge međunarodne organizacije, ima još neobičnih “svjetskih dana” uprkos ozbiljnim aspektima tema na koje se odnose.

    Među njima su Međunarodni dan sreće, Svjetski dan vrabaca, Međunarodni dan smijeha, Svetski dan mleka, Svetski dan čokolade, Međunarodni dan prijateljstva, Dan ljubaznosti, Svjetski dan piva, Svjetski dan pranja ruku, Dan šefova…

    Najviše međunarodnih dana, prema spisku UN, obilježava se u junu, a među datumima je rekorder 21. mart kada se obeležava šest svjetskih dana.

    Pročitajte i ovo

    28,102FanovaLajkuj
    2,885PratilacaZaprati
    4PretplatnikaPretplatite se

    Povezani članci