“logo”/

Ansambl narodnih igara i pjesama ,,Đurđevdansko Kolo” slavi ove godine deseti rođendan. Osnovan je pod blagoslovom Mitropolita Amfilohija, a  trenutno broji oko 250 članova, od najmlađih članova, do starijih i iskusnih veterana. Učvrščivanje dugogodišnjih prijateljstava, druženja, očuvanje tradicionalnih vrijednosti ovih krajeva, stvarani su na desetinama zajedničkih putovanja.

A, nastupali su na mnogobrojnim festivalima širom regiona, ali i Evrope – u Grčkoj ,Bugarskoj, Austriji, Makedoniji ,Srbiji…

Prenosimo vam njihove impresije sa poslednjeg, festivala veterana u Kraljevu.

,,Upravo smo se vratili sa festivala veterana održanog u Kraljevu. To je festival koji tradicionalno svake godine ugosti blizu 1000 veterana i rekreativaca. Mi smo bili i prošle godine i nadamo se da ćemo ići i naredne, jer nivo organizacije, veliki broj kulturno umjetničkih društava, čini ovaj događaj posebnim. Sada se spremamo za Vrnjačku Banju gdje smo takođe tradicionalni gosti svake godine. A potom putovanja na festivale u Trebinje, Beograd…”, kazali su nam iz ,,Đurđevdanskog kola” , uz poziv za sve zainteresovane, bez obzira na uzrast, da im se pridruže.

Sale za vježbanje su u Zagoriču u zgradama stare vojne radionice.  Upis novih članova se vrši u toku cijele godine mada je preporuka, da je najbolje početi u septembru.

Društvo ima tri umjetnička rukovodioca, a to su Nikola Zeljug, Vladimir Milunović i Ivana Gajić i oni su raspoređeni po grupama od 4 do 60 godina.

Pogledajte snimak sa jednog od brojnih nastupa Đurđevdanskog kola:

A ovako su nas predstavili na Krfu, u Grčkoj:

A evo i jednog na domaćem terenu. Uživajte: