More

    Šta je Liga nacija i koja je njena svrha?

    UEFA je pokrenula novo takmičenje s ciljem da se veliki broj nezanimljivih prijateljskih mečeva učini gledljivijim za navijače i atraktivnijim za igrače.

    Šta je, zapravo, Liga nacija i koja je njena svrha?

    UEFA je često slušala pritužbe iz fudbalskih saveza da su prijateljske utakmice izgubile svrhu, te da nisu previše interesantne navijačima jer nemaju takmičarsku draž, a često budu i obesmišljene velikim brojem izmjena tokom utakmice, nastupima sa „lijevim timom“ ili nemotivisanim igračima.

    Zato je UEFA napravila ligu i uvela nagradu, a to su četiri mjesta na Evropskom prvenstvu 2020. godine.

    Kod ove lige je zanimljivo to da će, na primjer, Hrvatska, koja je do sada tokom godine igrala prijateljske utakmice sa reprezentacijama druge ili treće kategorije, sada igrati sa top timovima, kao što su Španija i Engleska.

    (Podsjećanje na uspjehe i neuspjehe reprezentacija Jugoslavije i SCG pročitajte OVDJE)

    Crna Gora, na žalost, neće imati tu privilegiju zato što je zbog slabije pozicije na rang listi svrstana u treću ligu.

    Ali, krenimo redom.

    UEFA Ligu nacija igraće 55 reprezentacija, koje su podijeljene u četiri lige (A, B, C, D). U Ligi A ima 12 reprezentacija, u Ligi B isto 12, u Ligi C 15 i u Ligi D 16 selekcija.

    Svaka liga ima po četiri grupe (1, 2, 3, 4). U Ligi A i Ligi B biće četiri grupe po tri ekipe, u Ligi C biće jedna grupa sa tri i tri grupe sa po četiri ekipe, dok će u Ligi D biti četiri grupe sa po četiri ekipe.

    Žrijebom je određen ovaj sastav grupa:

    LIGA A 

    Grupa 1, Njemačka, Francuska, Holandija

    Grupa 2: Belgija, Švajcarska, Island

    Grupa 3: Portugal, Italija, Poljska

    Grupa 4: Hrvatska, Engleska, Španija

    LIGA B 

    Grupa 1:Češka Republika, Ukrajina, Slovačka

    Grupa 2: Turska, Švedska, Rusija

    Grupa 3: Sjeverna Irska, Bosna i Hercegovina, Austrija

    Grupa 4: Danska, Republika Irska, Vels

    LIGA C 

    Grupa 1: Izrael, Albanija, Škotska

    Grupa 2: Estonija, Finska, Grčka, Mađarska

    Grupa 3: Kipar, Bugarska, Norveška, Slovenija

    Grupa 4: Litvanija, CRNA GORA, Srbija, Rumunija 

    LIGA D 

    Grupa 1: Andora, Kazahstan, Letonija, Gruzija

    Grupa 2: San Marino, Moldavija, Luksemburg, Belorusija

    Grupa 3: Kosovo, Malta, Farska ostrva, Azerbejdžan

    Grupa 4: Gibraltar, Lihtenštajn, Jermenija, Makedonija

    Utakmice u ovom grupama igraće se u septembru, oktobru i novembru 2018. godine. Pobjednici grupa u Ligi A igraće plej-of u junu 2019. godine (polufinale, borba za 3. mjesto, finale) i tada će biti poznat pobjednik Lige nacija.

    Pobjednici grupa u ligama B, C i D prelaže u višu ligu, dok ekipe koje zauzmu poslednje mjesto u svojim grupama u ligama A, B i C ispadaju u nižu ligu.

    Svi pobjednici grupa 1, 2, 3, 4 u ligama A, B, C i D idu u plej-of za Euro, što znači da će se igrati četiri plej-ofa sa po četiri tima, i oni će imati priliku da se bore za mjesto na Evropskom prvenstvu 2020. godine, Naravno, ukoliko to ne uspiju da ostvare kroz kvalifikacije za Euro, koje će se igrati u istom formatu kao i do sada.

    Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2020. počinju u martu 2019. godine i u martu, junu, septembru, oktobru i novembru 2019. godine biće po dva termina za odigravanje utakmica. Reprezentacije će biti razvrstane, kao i do sada, u 10 grupa od po pet i šest reprezentacija, a po dvije prvoplasirane ekipe plasiraće se direktno na Evropsko prvenstvo (ukupno 20 reprezentacija). Preostala četiri mjesta popuniće se nakon plej-ofa Lige nacija.

    I sada se vraćamo ponovo na Ligu nacija. 

    U martu 2020. godine 16 ekipa, dakle oni pobjednici grupa 1, 2, 3, 4 u ligama A, B, C, D, igraće četiri plej-ofa i četiri pobjednika biće učesnici Eura 2020. godine.

    Ovaj sistem je dobar zato što i slabije reprezentacije imaju šansu da se kvalifikuju na Evropsko prvenstvo jer u ligi, grupi i plej-ofu imaju protivnike ravne sebi, tako da će i timovi treće, četvrte kategorije imati svog predstavnika na Euru.

    Ukoliko neka ekipa izbori plasman na Evropsko prvenstvo kroz kvalifikacije, a plasirala se i u plej-of Lige nacija, onda njeno mjesto zauzima sledeći najbolje rangirani tim iz te lige.

    U teoriji je moguće da sve ekipe iz Lige A izbore kroz kvalifikacije mjesto na Euru, tako da bi u tom slučaju njihova mesta u plej-ofu zauzele ekipe iz Lige B. Ili ukoliko se Crna Gora iz Lige C plasira direktno na Euro iz kvalifikacija, a u isto vrijeme uđe i u plej-of Lige nacija, onda će mesto Crne Gore zauzeti sledeća najbolje rangirana ekipa iz Lige C koja se nije bila prva u grupi.

    Dobra stvar Lige nacija jeste ta što utakmice dobijaju takmičarski karakter, što kroz utakmice sa sebi ravnima slabije ekipe mogu da se domognu Eura, reprezentacije iz Lige A dobijaju i atraktivne protivnike, čije će utakmice biti zanimljive navijačima. Loša stvar je ako reprezentacije, naročito one najjače sa velikim brojem fudbalera iz jakih klubova, budu igrale sa kombinovanim timovima. U tom slučaju mečevi sigurno neće privlačiti pažnju publike.

     

    Pročitajte i ovo

    28,102FanovaLajkuj
    2,885PratilacaZaprati
    4PretplatnikaPretplatite se

    Povezani članci