More

    Padom kamate na stambene kredite, lakše do stana

    O situaciji na tržištu nekretnina u Podgorici u godini na izmaku i šta možemo očekivati u narednoj, dobili smo informacije iz agencije GLOBUS nekretnine, koja uspješno posluje na tržištu Glavnog grada.

    Glavni kriterijumi kojih se kupci drže pri kupovini stana su najprije, kako su nam kazali iz agencije, dosta veća potražnja za novogradnjom u odnosu na starogradnju, veća tražnja za manjim stanovima, izbjegavanje prizemlja i poslednjeg sprata, ali ti kriterijumi i  afiniteti potencijalnih kupaca prvenstveno su uslovljeni  kupovnom moći kojom raspolažu…

    “Posmatrano dugoročno, u posljednjih desetak godina došlo je do drastičnog pada prosječnih cijena stanova u Glavnom gradu, negdje do 2013-te, 2014-te godine. Međutim, srednjoročno, u poslednjih par godina cijene su se stabilizovale, što govore i iskustva iz naše agencije”.

    Cijene zavise od raznih parametara, lokacije, veličine, spratnosti i od kvaliteta zgrade, a najviše se traže jednosobni i dvosobni stanovi do 45, odnosno do 60 hiljada eura.

    ,,Razlike u cijeni kvadrata u Podgorici, u zavisnosti od lokacije i da li je u pitanju novogradnja/starogradnja imaju raspon od 200 do 400 eura po metru kvadratnom, kreću se od 800 do 1200, 1250 eura, ne računajući luksuzne stanove”, kazali su nam iz agencije.

    Koje su najtraženije, najatraktivnije lokacije za stanovanje danas u Podgorici?

    ,,Najpoželjniji djelovi grada za stanovanje je dio Preko Morače i City kvart. U ovoj godini povećana je tražnja i za Zagorič zbog izgradnje City keja”.

    Potraznja za nekretninama, kao i realizacija kupoprodaje je u 2017-toj  veća za nekih 10-20% u odnosu na prošlu godinu.

    ,,U zadnjih par mjeseci doslo je do tražnje kako kupovine tako i zakupa nekretnina od strane inostranih klijenata, narocito iz Turske, sa namjerom da razviju biznis, od turizma do ugostiteljstva. Nadamo se da ce takav rast nastaviti i 2018-te godine”, naveli su nam iz GLOBUSa.

    Kakva nas situacija očekuje na tržištu nekretnina naredne godine u Glavnom gradu?

    ,,Optimisti smo i očekujemo još veću prodaju nekretnina naredne godine, uz nadu da će doći do daljeg smanjenja kamate na stambene kredite, što će umnogome poboljšati tržišni ambijent i pomoći, naročito mlađoj populaciji, da se odluče za kupovinu stana”.

     

     

    Pročitajte i ovo

    28,102FanovaLajkuj
    2,885PratilacaZaprati
    4PretplatnikaPretplatite se

    Povezani članci